wikipedia.org

Dačić: ‘Pljunuo bih na sebe kada bih rekao da vas obožavam. Vi ste divni, ali na svakom glasanju glasate protiv nas’

Autor: M. Marić

"Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to", zaključio je Dačić.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić komentirao je u ponedjeljak u emisiji Novi dan na N1 pobjedu HDZ-a i Tomislava Karamarka te otkrio može li vlada Srbije bolje surađivati s desnom vladom HDZ-a nego sa socijaldemokratskom vladom Zorana Milanovića i zašto.

“Ja sam već rekao da ja poznajem Karamarka dosta dobro iz perioda kad smo bili ministri unutarnjih poslova. Mislim da je tema hrvatsko-srpskih odnosa veoma dobra za predizborne kampanje i u Hrvatskoj prije svega, manje u Srbiji na sreću. Izbori su završeni i trebamo se okrenuti građenju naših dobrih odnosa. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza koje SDP u određenom momentu nije bilo dovoljno političke smjelosti jer bih ih netko mogao optužiti da nemaju dovoljno nacionalnih crta. Za nas je bitno da te odnose dovedemo, ne u fazu ljubavi, nego zajedničkog interesa. Ne mogu vjerovati da nemamo zajedničkih interesa”, kazao je Dačić i u nastavku naveo  za koje poteze smatra da Milanović nije imao hrabrosti.

“Evo ja sam osobno Milanovića mjesecima jurio da odustanemo sporazumno od tužbe u Haagu. Na kraju oni to nisu smjeli napraviti, s druge strane je za nas to još ispalo i dobro. Važno je da u određenom trenutku imate smijelosti da povučete određene poteze”, rekao je Dačić.

Ovih dana odnose su opteretile protubalističke rakete i naoružanje, a Srbija je oštro reagirala na nabavku balističkih raketa i kazala kako će u tom slučaju Hrvatskoj odgovoriti.

“Ja ne znam šta će to vama, a ne znam ni šta će nama. Zato što valjda smo svi ušli u eru razoružavanja i smanjenja te oružane sile. Uostalom to je i obveza po Daytonskom sporazumu i raznim drugim sporazumima. Ne bih volio da razgovaramo o tome da svatko mora da se naoružava jer to znači da imate određene prijetnje. Svi zajedno trebamo raditi na stvaranju regije bez oružja”, smatra Dačić i dodaje da članstvo Hrvatske u NATO-u ne smatra ugrozom nacionalnih interesa.

“Mi ne spadamo u te zemlje koje će biti paranoične. S druge strane, mi se ne miješamo u vašu odluku, idite gdje hoćete, u koji god blok. Srbija je uvijek bila neutralna. Ovdje je riječ o politici neutralnosti, nismo mi Švicarska koja je proglasila neutralnost, mi vodimo politiku vojne neutralnosti, ne želimo biti dio NATO-a ni istočnog vojnog partnerstva. Imamo loša iskustva s vojnim blokovima”, istaknuo je.

“Slušajte, mi vas poštujemo kao naše susjede. S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad netko kaže da vas voli taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesira nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji. Pošto ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim interesima, znači volimo vas kao Papua Novu Gvineju jer su i oni glasali na sličan način. To isto važi i za Crnu Goru i Makedoniju, da se razumijemo. Ja bih pljunuo na sebe kada bih rekao da sam prezadovoljan ili ja vas obožavam, vi ste divni, a na svakom glasanju glasate protiv nas. Mi smo tu i živimo jedni s drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo. Zato dajte da živimo normalno ako možemo, jer svi su nas tjerali s ovih prostora da bježimo, ipak mislimo da Srbi i Hrvati imaju puno više toga zajedno nego što nas dijeli. Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to”, zaključio je Dačić.




Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.