Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

VLAŠIĆ EKSKLUZIVNO ZA DNEVNO: Što se ZAPRAVO događa s Nikolom u Evertonu i prve reakcije na Dalićevu odbijenicu

Autor: Andrija Kačić Karlin

“Ma kakva depresija, ne zna vam Nikola za tu deformaciju”, u dobrom raspoloženju je dočekao naš poziv Joško Vlašić, otac Nikole koji je u Evertonu, nekako u zapećku novog trenera. Joško je sa svojim sinom Nikolom u Liverpoolu, nazvali smo ga, da vidimo ima li tuge zbog novonastale situacije u Evertonu gdje Nikola nije u prvom planu.

Nikola Vlašić koji je iz Hajduka prešao u čuveni engleski Everton na početku svog drugog dijela karijere kod trenera Koemana proživljavao je sjajne dane, ušao u srce navjiača Evertona. Ali, to razdoblje nije dugo trajalo. Koeman je dobio otkaz, došao je Allyrdice s nekim svojim idejama. Mladog Nikolu uopće nije percipirao.

O svemu tome nam Joško priča:

“Nije moje da pričam o novom treneru, da zapomažem i da govorim o stručnosti ili nestručnosti novog trenera. Ja bih to objasnio drugačije. Everton je klub koji mora živjeti od mladih igrača,a tko to ne vidi na teškom je i krivom putovanju. Everton ne može kupiti igrača od sto milijuna funti, a i da slučajno može tko bi igrača koji vrijedu stotinu milijuna došao u ovakav Everton koji se ne bori za trofeje. Zar ne? Stoga, Everton mora živjeti od mladih nogometaša, stranih ili engleskih, to je svejedno. I tu je problem s Nikolom. Koji je krenuo odlično i onda je maknut u stranu. Da se razumijemo, Nikola iz dana u dan napreduje, on je danas kud i kamo bolji igrač nego što je bio prije godinu dana ili prije nekoliko mjeseci. I on bi trebao biti perspektiva kluba, a ne neki ostarjeli igrači”.

I kažete – nije u depresiji, nesretan što ne igra?

“Nimalo. Radi kao nikad prije. Zna on gdje je došao, zna on kako Englezi očekuju da bude bolji triput od svih njih da pronađe mjesto. I on će ga pronaći. Englezi su takav narod, cijeli svijet su vodili pet stotina godina, njima nije problem pratiti basnoslovno trenera koji i nije nešto, pa mu otkazati nakon nekog vremena. Kao i uzeti skupocjenog igrača da im sjedi na klupi ili na tribinama. Što sam time htio reći? U Engleskoj su ovakve situacije kakvu proživljava Nikola posve normalne i prije ili kasnije se isprave, sve dođe na svoje, jer kvaliteta uvijek ispliva. Uvijek. Ni mene nije pošemerila ta situacija s Nikolom. Ja sam, također, uvjeren da će sve doći na svoje mjesto”.

A zar niste barem malo tužni što Nikola nije pozvao u A reprezentaciju na turneju po Sjedinjenim Američkim Državama, za utakmice u ožujku protiv Perua i Meksika?




“Nije tužan niti Nikola, kamoli ja. Mi smo i prije odaslali signale izborniku Daliću da napravi ovo što je napravio. Nikola će kud i kamo bolje doći dvije utakmice u mladoj reprezentaciji, dvaput po 90 minuta nego da putuje daleko i odigra eventualno koju minutu s A vrstom. Uostalom, on je Gračanu najbitniji igrač, on ga treba, kao što i Nikola treba takve dužnosti u svakom nastupu. Nikola je predodređen za velike uloge i samo tako može napredovati, a ne da nastupa simbolično, koju minuticu. Njega to ne zanima. Zato držim da je izbornik Zlatko Dalić napravio najbolje u interesu mog sina”!

Pokušali smo i dalje provocirati – A ako ne ode u Rusiju na svjetsku smotru, hoćete li onda biti nesretni?

“Sportaš nikad ne smije biti nesretan, kao ni njegov trener ili učitelj. Sport je stalno dokazivanje, usponi i padovi. Ponoviti ću, makar je to nova dimenzija, svjetska smotra je ipak svjetska smotra. Vjerujte mi, Nikoli se ne ide u Rusiju da bi nosio kofere i bio na klupi cijelo vrijeme. On od toga neće napredovati, a mlad je i pred njime ima vremena. Naravno, on bi htio biti sudionik tog prvenstva i to može biti ako izbori svoju minutažu u svom klubu. I to je normalno, nemam ja što zamjerati Daliću ili bilo kome. Situacija je takva i to nas samo potiče na dodatni angažman. Osobno, ja vam ovako gledam, a to priča i izbornik Dalić. Protiv Nigerije i Islanda Hrvatska će dominirati i trebati će joj prodor, dribling na malom prostoru i tu mu Nikola može dobro doći. Ali, za tako nešto i Nikola mora biti spreman s puno utakmica u nogama, mora prštati od snage i moći. A to se dobiva nastupima, nećemo se lagati, sve je meni tu jasno. I zato ne držim nikoga odgovornim za ovu situaciju. Koju će Nikola radom pretvoriti u svoju prednost”.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.