Photo: Screenshot

(VIDEO) MASAKR KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET: U inat teroristima sport nije stao!

Autor: Dražen Krajcar

Talačka kriza prilikom Olimpijskih igara 1972. godine u Münchenu završena je 6. rujna 1972. godine.

Događaji su započeli kad su rano ujutro prethodnoga dana arapski teroristi provalili u zgradu u kojoj su spavali izraelski olimpijski natjecatelji i uzeli ih kao taoce.

Teroristi su pripadali organizaciji Crni rujan, koja je ime dobila po nesretnim rujanskim događajima iz 1970. godine, kad su jordanske snage kralja Huseina izvršile napad na palestinske militantne organizacije.

Za pregovore s teroristima u Münchenu bila je zadužena njemačka policija, kojoj je bio nadređen ministar unutarnjih poslova Hans-Dietrich Genscher – poznat kasnije kao ministar vanjskih poslova u vrijeme rata u Hrvatskoj 1991. godine.

Genscher je bio na čelu kriznog centra, a teroristi su ga nakratko pustili u zgradu da razgovara s taocima. Teroristi su zahtijevali oslobađanje palestinskih zatvorenika u Izraelu te puštanje iz njemačkog zatvora Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof (iz poznate Baader-Meinhof terorističke skupine).

Izraelska vlada je odbila bilo kakve pregovore. Nijemci su teroristima omogućili prijevoz do zračne luke, no tamo su ih napali pomoću snajpera.




Prije nego što su svladani teroristi su pobili sve zarobljene taoce. Ukupno je poginulo 11 izraelskih sportaša, 5 terorista i jedan pripadnik policije.

Unatoč ovom krvoproliću Igre su nastavljene teroristima u inat.

DAN KAD SMO SRBIJI SRUŠILI SNOVE: ‘Srbi dobro pamte divljački start i gnjusnu izjavu’




Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.