Crne Mambe

BRANITELJI SU NEUKI? Pročitajte koliko ih ima visoku stručnu spremu, a Milanović ih je nazvao ‘neškolovanim’!

Autor: S.V.

Predsjednik Šibensko – kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, Tomislav Čolak, zapitao se gdje je nestao onaj intelektualni dio braniteljske populacije kojeg, ako je suditi po statistici, ima neočekivano puno.

Neočekivano, kažemo, zbog opće slike koju su, što zbog predrasuda a što iz čiste zlobe, stvorili određeni mediji, udruge, pa i političke stranke pretvarajući hrvatske branitelje u “neobrazovanu masu koja dane krati trošeći mirovinu u kladionici”.

“U Registru hrvatskih branitelja nalaze se upisana imena 504.662 hrvatska branitelja koji su u Hrvatski Domovinski rat išli hrabro i čistog srca, bez ikakvih interesa. Interes je bio obraniti domovinu i hrvatski narod od srbočetničkog agresora i tzv. JNA, stvoriti neovisnu državu u kojoj će svatko imati kruha i posla i neće se morati iseljavati u druge zemlje.

Realnost je već dulje vremena u Hrvatskoj drugačija od sna hrvatskih branitelja, pa se možemo zapitati gdje su ti hrabri hrvatski sinovi koji su skoro goloruki bili sposobni oduprijeti se četvrtoj vojnoj sili u Europi, pobijediti je i protjerati iz Hrvatske. Kako nisu u miru sposobni ostvariti onakvu Hrvatsku za koju su se borili? Jesu li se predali pred izazovima koja su čekala Hrvatsku nakon pobjede u Hrvatskom Domovinskom ratu? Ili je nešto drugo posrijedi?

Neobrazovani? Ne baš!

Prema Popisu stanovništva RH 2011. godine na uobičajenom mjestu prebivanja zatečena su 419.922 hrvatska branitelja prema Registru hrvatskih branitelja. Gdje su ostali do brojke od 504.662 hrvatska branitelja, teško je reći. Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja do 2010. godine umrla su 24.242 hrvatska branitelja, dok je 7.000 hrvatskih branitelja poginulo u Hrvatskom Domovinskom ratu. Gdje su ostali ?

Od 419.922 hrvatska branitelja obuhvaćena Popisom stanovništva višu i visoku stručnu spremu imalo je 14,5 % hrvatskih branitelja (opća populacija tek neznatno više, 17,4 %).




Srednjoškolsko obrazovanje imalo je 67,5 % hrvatskih branitelja (opća populacija mnogo manje, samo 50,8 %). Završenu osnovnu školu imalo je 15,8 % hrvatskih branitelja (opća populacija nešto više 19,8 %). Bez završene osnovne škole bilo je 2,1 % hrvatskih branitelja (kod opće populacije čak 11,8 % bez završene osnovne škole.) 

Bivši predsjednik Vlade RH Zoran Milanović 2015. godine izjavio je “ti koji su stali s oružjem su u pravilu bili s manje škole i iz siromašnijih obitelji, a elita i bogati ostali su u uredima i na sveučilištima. Ja Hrvatsku oružjem nisam branio”. Kao što se vidi hrvatski branitelji nisu s manje škole u odnosu na opću populaciju, s višom i visokom stručnom spremom samo neznatno manje (2,9 %) , sa završenom srednjom školom daleko više od opće populacije (16,7 %). Zašto hrvatski branitelji u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj nisu zauzeli mjesto koje im pripada? Je li razlog drugi dio izjave Zorana Milanovića “a elita i bogati ostali su u uredima i na sveučilištima”?

Jesu li elita i bogati koji su ostali u uredima i na sveučilištima eutanazirali hrvatske branitelje od sudjelovanja u političkom i gospodarskom životu Republike Hrvatske? Jesu li smjestili hrvatske branitelje u mirovinu da miruju dok “učeni i obrazovani” Lijepu našu postave na “prave noge”? Jesu li hrvatskim braniteljima ukrali Hrvatsku kakvu su sanjali? Svjedoci smo kako su Hrvatsku postavili na prave noge, u isto vrijeme proglašavajući hrvatske branitelje neradnicima koji traže kune iz državnog proračuna.




Po novinama plasiraju naslove “Povećava se broj i prava hrvatskih branitelja. Uvodi se nova kategorija, povećavaju se mirovine, više od pola milijuna ljudi dobiva razne povlastice”, “Evo što je sve novim Zakonom Medved osigurao hrvatskim braniteljima”, “Braniteljski zakon – tragom pravde ili novih privilegija”, “Koliko država plaća za braniteljske povlastice”, mogli bi nabrajati do unedogled.

Tko plasira takve naslove u novinama?

Možda elita i bogati koji su ostali u uredima i na sveučilištima, i nisu ih napustili ni nakon što je završen Domovinski rat.

Kako je moguće da hrvatski branitelji koji su u hrvatskom Domovinskom ratu iskazali takve izvanredne sposobnosti nisu zauzeli svoje mjesto u političkom, gospodarskom i svakom drugom obliku društvenog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Po obrazovanju to su mogli jer je desetine tisuća hrvatskih branitelja imalo akademsko obrazovanje. Tko ih je u tome spriječio ? Možda oni što su se zbrinuli, dok su hrvatski branitelji ginuli.

Kako je moguće da pored tolikog broja akademski obrazovanih hrvatskih branitelja koji su svoje opće sposobnosti naročito iskazali u Hrvatskom domovinskom ratu, u Hrvatskoj nemamo hrvatskih branitelja na mjestu predsjednika države, predsjednika Vlade, predsjednika Sabora, na čelu raznih vladinih ureda, fondova, agencija, zavoda, instituta. Hrvatskih branitelja nema među rektorima i dekanima sveučilišta, predsjednicima Vrhovnog, Ustavnog, Trgovačkog, Upravnog suda. Guvernerima i viceguvernerima Hrvatske narodne banke, državnim odvjetnicima. Hrvatskih branitelja nema na čelu javnih poduzeća INA, HEP, JANAF, Hrvatska pošta, Hrvatske željeznice, na čelu banaka. Hrvatskih branitelja pogotovo nema među vlasnicima velikih hrvatskih poduzeća Agrokor, Adris, Atlantic grupa, Podravka i drugima. Tko je eutanazirao hrvatske branitelje od bavljenja javnim poslovima u interesu Republike Hrvatske? Zašto su ti sposobni hrvatski sinovi dopustili da ih se eutanazira?

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja danas je najveći dio hrvatskih branitelja u životnoj dobi od 45 do 55 godina života. U najboljoj i najproduktivnijoj životnoj dobi.

Hoće li hrvatski branitelji smoći hrabrosti, probuditi se i otvoriti oči, riješiti se eutanazije u koju su ih smjestile elite i bogati koji su za vrijeme Domovinskog rata ostali u uredima i na sveučilištima, ili će trajno ostati eutanazirani od sudjelovanja u političkom, gospodarskom i svakom drugom obliku društvenog angažmana. Mi vjerujemo u hrvatske branitelje. Hrvatski branitelji otvorit će oči i riješiti se stanja u koje su stavljeni protiv svoje volje te napokon zauzeti mjesto u društvenom životu Republike Hrvatske koje im i pripada. Svojim obrazovanjem, a naročito svojim sposobnostima koje su već iskazali u Domovinskom ratu pokrenut će Hrvatsku, i Hrvatska će biti onakva kakvu su sanjali, Hrvatska koja će svima davati posla i kruha, Hrvatska država prava, Hrvatska svoja na svome.”

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE, Tomislav Čolak

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.