Foto: Pexels

Znate li zašto se limun koristi u kombinaciji sa špinatom? OVO JE JAKO VAŽNO!

Autor: T.Š.

Svi sastojci limuna korisni su za naš organizam, jačaju kosti i vezivno tkivo, štite od infekcije i smanjuju sklonost pucnju kapilara. Limun je posebno važan i u zaštiti zubnog mesa, ali i naših stanica od starenja. Zbog svih vitamina B izrazito je važan i u očuvanju rada živčanog sustava.

Ovo sjajno voće koristimo i nakon konzumacije mesa radi ublažavanja kiselosti u unutarnjim organima. Sjajan je u borbi protiv krvožilnih bolesti poput proširenih vena, hemoroida, povišenog krvnog tlaka, pomaže u borbi protiv afta i angine, lišajeva, bradavica, protiv mučnine i glavobolje,…

No, jeste li znali zašto se konzumira u kombinaciji sa špinatom? Ako ste mislili da je zbog okusa – prevarili ste se. Naime, limun pojačava asimilaciju željeza iz špinata. 

Foto: Pexels

Ako se odjednom ‘teškom mukom’ uspinjete stubama i pritom se jako zadišete, lako je moguće da vam nedostaje željeza. Manjak ovog minerala manifestira se i vrtoglavicom, glavoboljom, nepravilnim radom srca, blijedom kožom, a sve to posebno se događa ženama.

Jedan od njegovih najvažnijih zadataka je da pomaže transport kisika po cijelom tijelu. Željezo je potrebno za sintezu hemoglobina, tvari u crvenim krvnim stanicama koja prenosi kisik iz pluća po tijelu, te za eliminiranje ugljikova dioksida iz organizma. Ako ga u tijelu nema dovoljno, ono nije u stanju proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica (eritrocita) koje prenose kisik, a bez dovoljno kisika u tijelu čovjek je umoran. Nedostatak eritrocita naziva se anemija.

Stalni umor i iscrpljenost mogu utjecati na brojne životno važne funkcije: od funkcije mozga do sposobnosti imunosnog sustava da se bori s infekcijama. Kod trudnica nedostatak željeza povećava i rizik za prijevremeni porod i nisku porođajnu masu djeteta.

Željezo ima i druge važne zadatke, njegova dovoljna količina potrebna je za održavanje zdravih stanica kože, kose i noktiju.




Određena stanja posebno zahtijevaju više doze željeza, a ovo je vrlo jednostavan način da iz špinata bogatog željezom izvučete njegov maksimum.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.