fbpx
iStock

Znate li koji je dio kože najosjetljiviji na dodir? Znanstvenici sada imaju nedvosmislen odgovor!

Autor: Zlatko Govedić

Nedavna studija otkrila je koji je dio kože, najvećeg ljudskog organa, najosjetljiviji na dodir. Riječ je o vrhovima prstiju čiji su senzorni neuroni veoma osjetljivi. Stručnjaci navode da osjećamo i najmanji dodir na samo jednom grebenu našeg otiska prsta.

“Pretpostavljalo se da jedan papilarni greben na vrhovima prstiju igra određenu ulogu u osjetu opipa, ali to do sada nije bilo izmjereno”, navodi Ewa Jarocka, suautorica studije sa švedskoga Sveučilišta Umeå.

Senzorni neuroni prikvačeni na receptore nalaze se točno ispod površine kože, što nam omogućava da osjetimo dodir, vibracije, pritisak, bol i još mnogo toga. Samo naše ruke sadrže desetke tisuća tih neurona, od kojih svaki ima receptore na maloj površini kože, koja se naziva receptivno polje.


“Utvrdili smo da osjetljivost rasporeda potpolja za dva tipa neurona u prosjeku odgovara prostornom polju od oko 0,4 mm. Ovo prva studija koja je pokazala da nam grebeni otisaka prstiju pomažu da točnije osjetimo svijet oko sebe. Imamo sva ta višestruka žarišna mjesta i svako od njih reagira na detalje od 0,4 mm, što je približna širina grebena, tj. otiska prsta. Naš mozak prima sve te informacije pa ovo doista nudi objašnjenje kako je moguće da smo tako spretni te da imamo tako visok prag osjetljivosti na vrhovima prstiju”, zaključuje Jarocka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.