Foto: Pixabay

Znate li da vam cimet pomaže da smršavite? Ovaj ukusan napitak najbolje je popiti prije obroka

Autor: Zlatko Govedić

Cimet je začin dobiven iz unutarnje kore drveća iz roda cimetovca ili kamforovca (Cinnamomum) iz porodice lovorovki (Lauraceae). Već se stoljećima koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini.

Osim što daje poseban okus jelima, cimet ima brojne prednosti za naše tijelo, uključujući mršavljenje.

Ono što ga čini posebnim jesu njegove antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva. Također je izvor vlakana, kalcija i mangana, što pridonosi očuvanju zdravlja kostiju i metabolizmu.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Cimet je poznat i po svojoj sposobnosti reguliranja razine šećera u krvi. Redovita konzumacija cimeta može poboljšati osjetljivost na inzulin, što je naročito korisno za ljude s dijabetesom ili one koji žele kontrolirati masu.

Pomaže kod mršavljenja

Cimet može biti od pomoći u procesu mršavljenja iz nekoliko razloga.




Prvo, pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, čime se smanjuju nagli napadi gladi i prejedanje.

Drugo, cimet potiče osjećaj sitosti, što znači da ćete se manje vjerojatno prejedati.

Ilustracija: Pixabay

Usto, cimet može ubrzati metabolizam. To znači da ćete sagorjeti više kalorija, čak i u mirovanju. To je od posebne važnosti za one koji žele izgubiti višak kilograma.




Višestruk učinak

Napitak od cimeta lako je pripremiti i može biti učinkovit dodatak vašem režimu mršavljenja.

Pijenje ovog napitka može vam pomoći kontrolirati apetit, stabilizirati razinu šećera u krvi i ubrzati metabolizam, što sve zajedno može olakšati put prema postizanju ciljeva mršavljenja.

Sastojci:

1 čajna žličica cimeta u prahu

1 šalica vode

limun, med ili stevija za okus (po želji)

Jeziva snimka, pazite kakvo su stvorenje izvukli curi iz uha: ‘Kad se odluči tu nastaniti…’

Priprema:

Zagrijte vodu, ali pazite da ne proključa.

Dodajte cimet u prahu u vruću vodu i promiješajte dobro.

Pokrijte posudu i ostavite da se cimet infuzira u vodi 15-20 minuta.

Procijedite napitak kako biste uklonili neotopljene čestice cimeta.

Po želji, dodajte svježe iscijeđeni limunov sok, med ili steviju kako biste poboljšali okus.

Primjena:

Napitak od cimeta najbolje je konzumirati prije obroka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.