Ilustracija/Pexels

Želite smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara? Jedite ljute papričice i pomoći ćete vlastitom organizmu

Autor: Zlatko Govedić

Marialaura Bonaccio, znanstvenica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neurmed (gradić Pozzilli, Italija), u prosincu 2019. vodila je istraživanje tijekom kojega je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica može smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom za 40 posto, a moždanim udarom za čak 61 posto.

Tijekom osmogodišnje studije praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba.

Primijećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta tjednno može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.

Bonaccio je rekla da pojedinci mogu slijediti zdravu mediteransku dijetu, dok drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni učinak.

Smatra se da se smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti temelji na kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a djeluje i protuupalno.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.