Vaše srce će biti zahvalno ako jedete ove namirnice: Ograničite unos jednog minerala
Želite smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara? Jedite ljute papričice i pomoći ćete vlastitom organizmu
Marialaura Bonaccio, znanstvenica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neurmed (gradić Pozzilli, Italija), u prosincu 2019. vodila je istraživanje tijekom kojega je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica može smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom za 40 posto, a moždanim udarom za čak 61 posto.
Tijekom osmogodišnje studije praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba.
Primijećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta tjednno može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.
Bonaccio je rekla da pojedinci mogu slijediti zdravu mediteransku dijetu, dok drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni učinak.
Smatra se da se smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti temelji na kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a djeluje i protuupalno.
ZADNJE VIJESTI
Svaki tjedan biste trebali resetirati svoj mobitel: To je dobro za vašu sigurnost, no i za uređaj
Jedan način spavanja sprječava nastajanje bora: Ovako će vaša koža ostati mlada
Reumatolog otkrio idealan doručak za zdrave zglobove: ‘Pacijenti su primijetili poboljšanje’