Ilustracija/Flickr

ZAŠTO SE ČEŠEMO? Postoje četiri vrste nastanka svrbeža: Taj neugodni simptom čest je razlog posjeta dermatologu

Autor: Zlatko Govedić

Svrbež (pruritus) je neugodan simptom i jedan je od najčešćih razloga posjeta dermatologu. Dovodi do češanja, koje može uzrokovati upalu, oštećenje kože i sekundarnu infekciju. Koža može postati lihenificirana, perutava i izgrebana. Naime, češanjem se svrbež privremeno ublažava zbog aktivacije inhibicijskih živčanih putova.

Jedan od najvažnijih posrednika svrbeža jest histamin. On se stvara i pohranjuje u mastocitima kože a otpušta pri odgovoru na različite podražaje. Drugi posrednici (npr. neuropeptidi) mogu ili izazvati otpuštanje histamina, ili i sami djelovati kao pruritogeni, što objašnjava zbog čega antihistaminici svrbež nekad ublažavaju, a nekad ne. Opijati imaju centralno, ali i periferno pruritogeno djelovanje, izazivajući histaminom posredovani svrbež.

Postoje četiri načina nastanka svrbeža:

– dermatološki – tipično uzrokovan upalnim ili patološkim procesima (npr. urtikarija, ekcem)

– sistemski – povezan s bolestima drugih organa osim kože (npr. kolestazom)

– neurološki – povezan s bolestima SŽS-a ili perifernog živčanog sustava (npr. multiplom sklerozom)

– psihogeni – povezan s psihijatrijskim poremećajima




Stručnjaci ukazuju da osoba potiče cirkulaciju krvi, ako se počeše po tom mjestu, i tako omogućava veći priljev obrambenih stanica u krvi na to mjesto.

Kod mnogih ljudi se u stresnim situacijama pojavljuje svrbež koji ne mora biti lokaliziran na jednom mjestu, već se može kretati po cijelom tijelu, a psihološki uzrokovan se smanjuje i povećava ovisno o razini stresa.

Svrbež pogađa i suhu kožu, što je izraženo u hladnim, zimskim mjesecima, iako može biti i posljedica ekstremno visokih temperatura tokom ljeta, kada kožu treba što više vlažiti.




Koža je naročito podložna raznim alergijskim reakcijama, tako da svrbež može biti posljedica raznih kemikalija iz kozmetičkih preparata, sastava odjeće koja se nosi i hrane koja se jede, a na koju je osoba alergična.

Također, svrbež može biti i reakcija na razne bolesti, npr. psorijazu ili dermatitis, a mnogo ozbiljniji uzrok jesu bolesti unutarnjih organa poput jetre, bubrega ili štitnjače.

Naročito neugodan zna biti neuropatski svrbež koji se javlja npr. kod herpes zostera. Tada praktički jedino pomažu lokalni anestetici, sve dok se virus ne smiri.

Kako bilo, ako vam svrbež potraje dulje od dva tjedna, treba posjetiti liječnika da bi se otkrio uzrok i pripisala odgovarajuća terapija.

Mala jezična napomena: U hrvatskom “svrbež” nije isto što i “svrab”, iako mnogi pogrešno kažu da osjećaju “svrab” kada ih svrbi koža. Svrbež je simptom, a svrab (lat. scabies) je kožna bolest koju uzrokuje mikroskopska grinja Sarcoptes scabiei, okrugli člankonožac prilagođen parazitskom načinu života na ljudskoj koži, tj. u njoj.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.