Foto : Sasa Buric / CROPIX

Zašto ne treba jesti više od pet mandarina dnevno? Stručnjaci upozoravaju na skrivenu opasnost

Autor: Zlatko Govedić

Mandarine su omiljeno jesensko voće kojim tijelo dobiva potrebnu dozu vitamina C, no postavlja se pitanje: “Koliko mandarina smijemo konzumirati, a da pritom ne pretjeramo?”.

Vitamin C, prirodni saveznik našeg imuniteta, ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena koji zadržava mladolik izgled kože.


Također, pomaže u prevenciji i liječenju oštećenja koja su posljedica izlaganja suncu.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Taj vitamin štiti i zdravlje očiju te usporava razvoj očnih bolesti poput katarakte i makularne degeneracije.

Osim toga, valja imati na umu da mandarine, osim vitamina C, sadrže i vitamin A koji igra važnu ulogu u očuvanju vida. Otprilike 100 g mandarina osigurava oko 14% dnevnog unosa tog vitamina.

No prema stručnjacima, ključ je u umjerenosti. Preporučuje se pet porcija voća dnevno, a jedna mandarina smatra se jednom porcijom voća. Stoga, pet mandarina dnevno zadovoljava naše prehrambene potrebe.

Vitaminska bomba od pet sastojaka: Najraznovrsniji hranjivi sastojci pružit će vam energiju i okrepu

Ne pretjerujte

Ipak, kao i u svemu, pretjerivanje nije dobro. Mandarine sadrže šećer, limunsku kiselinu i vitamina C koji može uzrokovati pojačanu potrebu za odlaskom na WC.
Prema tome, iako su mandarine odličan izbor za jačanje imunosnog sustava i očuvanje zdrave kože, važno je da ih konzumiramo umjereno i slijedimo preporuke stručnjaka o ravnoteži voća u prehrani.

Svakako su ukusne i hranjive, no pretjerivanje u njihovoj konzumaciji može donijeti više štete nego koristi.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.