Foto: Ilustracija/Pexels

(VIDEO) Samopregled štitnjače koji vam može spasiti život: Izdvojite minutu i reagirajte na vrijeme!

Autor: Zlatko Govedić

Štitnjača je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, smještena u donjem dijelu vrata, ispod grkljana i ispred dušnika.

Hormoni štitnjače utječu na funkciju svih organa. Bez njih nema normalnog razvoja ni rada središnjeg živčanog sustava. Važni su za održavanje tjelesne temperature i održavanje normalne aktivnosti centra za disanje, kontrolu potrošnje energije i potrošnje kisika. Na srce djeluju tako da dovode do povećanja kontraktilnosti srčanog mišića i ubrzanja rada srca, a također, pojačavaju pokretljivost crijeva, utječu na pregradnju kosti, homeostazu šećera i masnoća u krvi.

Za stvaranje hormona štitnjače nužan je jod. Nedostatak joda u organizmu dovodi do uvećanja štitnjače (gušavosti).

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da gotovo dvije milijarde ljudi u svijetu pati od nekog od poremećaja štitnjače.

Kako je riječ o jednoj od najvažnijih žlijezdi u ljudskom organizmu, na internetu se mogu pronaći brojne upute za samopregled.

1. Stanite ispred ogledala tako da možete vidjeti svoj vrat. Skinite marame, ogrlice i sl. Ako se koristite ručnim ogledalom, usmjerite ga k donjem dijelu vrata.

2. Zabacite glavu blago unatrag kako bi vrat bio opruženiji.




3. Uzmite gutljaj vode i progutajte ga. Time ćete pomjeriti grkljan unaprijed, što će vam pomoći da vizualizirate oblik štitnjače i primijetite nešto neobično.

4. Dok gutate, nježno prijeđite prstima preko donjeg dijela vrata i obratite pozornost postoji li neko uvećanje, oteklina, bilo što neobično. Prijeđite prstom preko srednje linije vrata. Prvo na šta ćete naići jest hrskavičavo tkivo koje vodi do Adamove jabučice. Dalje ćete, idući nadolje, naići na hrskavicu koja se nalazi oko dušnika, dok je ispod istmus, suženje koje spaja lijevi i desni režanj štitnjače.

Ponovite ovaj postupak nekoliko puta.




Ako primijetite bilo što neobično, obratite se liječniku što prije!

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.