Ilustracija/Pixabay

(VIDEO) JOŠ NIJE KASNO! Ovim vježbama dovest ćete se u formu za tili čas: Rade svi mišići, a nema znojenja

Autor: Zlatko Govedić

Svi znamo da je plivanje jedna od najzdravijih vježbi kod koje se aktiviraju gotovo svi mišići u tijelu. No, osim samog plivanja, u vodi možete izvoditi i druge vježbe koje će vas ekspresno dovesti u formu.

Pritom je svejedno gdje ćete vježbati. Najsigurnije je u bazenu, ali možete i u moru, na adekvatnom mjestu.

Fitnes u vodi možete prakticirati i kao dio rekreativnog vježbanja. U vodi, naime, djeluje sila uzgona koja daje dojam da smo 90% lakši od svoje stvarne mase, dok istodobno pruža otpor iz svih smjerova.

Osim otpora voda stvara i ravnotežu koju možemo održavati aktivacijom velikog broja mišića. Voda podupire zglobove i mišiće u smislu njihovog rasterećenja te tako stvara manje opterećenje zglobova i ligamenata, nego primjerice trčanje i vježbanje na suhom.

Važno je napomenuti da voda pruža otpor sa svih smjerova pa se dobiva učinak koji je vrlo teško postići pri vježbanju na suhom.

Uključivanjem velikog broja mišića i mišićnih skupina potiče se cirkulacija i trošenje kalorija u mnogo većoj mjeri nego za istu vježbu na suhom. U vodi je otpor dvanaest put veći nego na zraku pa ćete potrošiti oko 30% kalorija više za istu vježbu na suhom.

Ubrzava se metabolizam pa se učinkovitije održava ili postiže željena masa i redukcije viška potkožnog masnog tkiva.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.