Foto: Unsplash, Ilustracija

Već je krenula najezda opakih kukaca u Hrvatskoj: ‘Ovo je neprirodno i zabrinjavajuće’

Autor: F.F

Zima je prošla bez prave hladnoće, ali i snijega, ostavljajući nas s rijetkim trenucima klasičnog zimskog vremena. Nekoliko dana snijega koliko smo mogli uživati u zimskim radostima izgleda kao sve od zime što ćemo ove godine vidjeti. Veljača je iznenadila svojom toplinom, a ožujak se nastavio u istom tonu, s većinom toplih, ranoproljetnih temperatura.

Ovaj neobično blagi trend razveselio je mnoge, ali je također potaknuo aktivnost biljnog i životinjskog svijeta koji su se počeli buditi iz zimske hibernacije. Neke su biljke krenule cvjetati, a mnogi su stanovnici počeli osjećati prve znakove alergija. No, to nisu jedine stvari koje su se počele ‘buditi’.

Sve više ljudi primjećuje krpelje u prirodi, čak i prije nego što su to uobičajeno očekivali. Jedna Zagrepčanka s područja podsljemenske zone izvijestila je o tome kako se već u veljači susrela s krpeljima dok je šetala svojeg psa, prenosi Zagreb.Info.

Foto: Unsplash

Psi su bili zaštićeni

Iako su svi njezini ljubimci nosili ogrlice protiv krpelja, sama pojava krpelja toliko rano u godini izazvala je zabrinutost.

“Svakog dana pse izvodim u šetnje po lokalnoj šumi, a vikendima idemo u park-šumu Dotrščinu. Još prije mjesec dana primijetila sam krpelja kako gmiže po mojoj Suzi, a nekoliko tjedana kasnije s njene njuške sam morala ukloniti jednu malu krvopiju. Srećom pa svi ljubimci imaju ogrlice protiv krpelja pa se ne brinem pretjerano oko ozbiljnih posljedica, ali da je ovo neprirodno i zabrinjavajuće, jest”, rekla je Zagrepčanka.

Krpelji predstavljaju opasnost ne samo za životinje već i za ljude, jer su nositelji raznih bolesti poput piroplazmoze i lajmske bolesti. Ugriz krpelja može biti bezopasan za psa, ali u rijetkim slučajevima može dovesti do ozbiljnih bolesti ako se ne liječi na vrijeme. Stoga je važno biti oprezan i temeljito pregledati se nakon boravka u prirodi, kako biste pravovremeno uklonili krpelje i spriječili eventualne komplikacije.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’




Kako skinuti krpelja?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pružio je niz korisnih savjeta o tome kako se zaštititi od krpelja i kako postupiti u slučaju ugriza. Naglašava se važnost nošenja odgovarajuće odjeće i obuće te redovitog pregleda nakon povratka iz prirode.

Uklanjanje krpelja treba obaviti pažljivo, pomoću pincete, izbjegavajući stiskanje ili korištenje tekućina koje mogu iritirati krpelja i povećati rizik od prijenosa bolesti.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.