Ilustracija/Pexels

‘VATRENI BOL’: Muči vas žgaravica? Nećete vjerovati koliko ju je jednostavno i lako ublažiti

Autor: Zlatko Govedić

Žgaravica, gorušica ili “vatreni bol” jedna je od najčešćih tegoba u zapadnoj populaciji, a toliko je učestala da ju mnogi smatraju normalnom i uopće je ne spominju svojim liječnicima. Javlja se u 20 do 40 posto ljudi, a oko 7 posto odraslih ima svakodnevne tegobe. Nastaje uslijed povrata (refluksa) želučanog sadržaja u jednjak zbog slabljenja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji zatvara jednjak na mjestu ulaska jednjaka u želudac, u kombinaciji s povećanim tlakom u trbuhu.

Simptom je bolesti probavnog sustava ili neodgovarajuće prehrane koja je popraćena neugodnim žarenjem i boli iza prsne kosti. Srećom, povremena i blaga žgaravica nije zabrinjavajuća. Ona se liječi promjenama štetnih životnih navika.

Sljedeće namirnice mogle bi vam pomoći u ublažavanju žgaravice.

Prokuhajte u vodi očišćen i nasjeckan grumen đumbira (veličine palca), pustite da odstoji desetak minuta pa popijte. Taj je napitak djelotvoran protiv raznih vrsta upala.

Ako osjećate simptome žgaravice, pojedite bananu. Ona sadrži minimalne količine kiselina, pa tako štiti i smiruje nadraženi želudac.

Bademovo mlijeko pomaže u neutraliziranju želučane kiseline. U njega možete smućkati smuti u koji možete dodati jagode, banane i špinat.

Za želudac je dobra hrana bogata prehrambenim vlaknima poput zobenih pahuljica. Ujutro počnite sa zdjelicom pahuljica, koja će vam dati energiju i ublažiti bol.




Dok ne izliječite žgaravicu, izbjegavajte alkohol, crni papar, čokoladu, kavu, masnu i prženu hranu, kečap, senf, sok naranče, gazirana pića, umak od rajčice, ocat, citruse, luk i češnjak.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.