Flickr

UŽIVAJTE U TAMNOJ ČOKOLADI: Ovo su razlozi zašto je ona toliko dobra za vaše zdravlje

Autor: Dnevno.hr

Tamna čokolada idealna je poslastica za one koji vode računa o prehrani, no mnogi ne znaju da je ova vrsta čokolade također bogata raznim nutrijentima. Crna čokolada sadrži flavonoide, odnosno supstance koje djeluju kao antioksidansi koji smanjuju slobodne radikale – molekule koji uzrokuju oštećenje stanica u organizmu. Ukoliko ste ljubitelj tamne čokolade, sada u njoj možete uživati s puno manje osjećaja krivnje, jer postoje brojne zdravstvene prednosti koje ona nudi, a ovo samo neke od njih.

Tamna čokolada je vrlo hranljiva. Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim sadržajem kakaa, imajte na umu da ste kupili preporučenu dnevnu dozu vlakana i minerala. Tako 100 grama tamne čokolade sa 70 do 85 posto kakaa sadrži 11 grama vlakana, 67 posto od preporučene dnevne doze željeza, 58 posto od preporučene dnevne doze magnezija, 89 posto od preporučene dnevne doze bakara, 98 posto od preporučene dnevne doze mangana te isto tako velike količine fosfora, cinka i selena.

Ta poslastica snažan je izvor antioksidanata. Ona također poboljšava krvotok i snižava krvni pritisak.

Ona smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. U studiji od 470 starijih muškaraca, otkriveno je da crna čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularne smrti za 50 posto tijekom perioda od 15 godina. Druga studija pokazala je da je konzumiranje čokolade dva ili više puta tjedno smanjilo rizik od kalcifikacije plaka u arterijama za 32 posto. Zanimljivo je da konzumacija manjih količina u većim vremenskim razmacima nije pokazala nikakve efekte.

Također, još jedna studija pokazala je da konzumacija crne čokolade više od pet puta tjedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 57 posto. Tamna čokolada utječe na poboljšanje moždanih funkcija. Jedna studija pokazala je da pet dana konzumiranja kakaa s visokim sadržajem flavonola poboljšava protok krvi u mozak.

Kakao također sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, za koje se pretpostavlja da su glavni uzrok poboljšanja moždanih funkcija u kratkom vremenskom roku.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.