Screenshot/Youtube

Upala uha u narodnoj medicini već se stoljećima tretira češnjakom: Njegovi korisni spojevi imaju antibiotski učinak

Autor: Zlatko Govedić

Upala uha, kao uostalom i samo uho, dijeli se na tri dijela pa tako razlikujemo upale vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Vrlo je bitno razlikovati ih jer je i liječenje drukčije.

Upala vanjskog uha (otitis externa) je upala zvukovoda, kanala koji vodi do bubnjića. Dolazi do upale kože koja oblaže kanal. Najčešće se radi o bakterijskoj upali, ali nije rijetkost ni gljivična infekcija.

Najčešće se javlja kod: plivača (voda koja ostane u zvukovodu pospješuje upalu), toplog vremena (vlaga i znoj u zvukovodu), problematične kože (ekcem i psorijaza) te “čišćenja” ušiju sa štapićima (iritacija kože zvukovoda). Bolesnik se najčešće žali na izrazito jaku bol, najčešće kažu da ih boli pola glave.

Glavni uzrok upale uha je infekcija. Bakterije ili virusi ulaze u srednje uho kroz slušnu cijev, koja povezuje srednje uho s stražnjim dijelom nosa i grla. Infekcija može biti rezultat prehlade, alergijske reakcije, nadražaja ili drugih faktora koji mogu blokirati slušnu cijev. Kada se infekcija razvije, dolazi do upale i nakupljanja tekućine u srednjem uhu, što uzrokuje simptome upale uha.

Simptomi upale uha mogu biti:

Bol u uhu

Obično je jedan od najuočljivijih simptoma. Bol može biti intenzivna i pulsirajuća.




Problemi sa sluhom

Nakupljena tekućina u srednjem uhu može izazvati osjećaj prigušenog sluha.

Osjećaj punoće u uhu




Može se javiti osjećaj pritiska ili punoće u uhu.

Poteškoće s ravnotežom

Upala uha može utjecati na osjet ravnoteže, što može rezultirati vrtoglavicom ili nestabilnošću.

Groznica

Ponekad se može pojaviti povišena tjelesna temperatura.

Liječenje upale uha obično uključuje primjenu antibiotika ako je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Uzimanje analgetika za ublažavanje boli i primjena toplih obloga na uho također može pomoći u ublažavanju simptoma. U nekim slučajevima, ako upala uha često ponavlja ili ne reagira na konvencionalno liječenje, može biti potrebno kirurško rješenje.

Napomena:

Važno je konzultirati liječnika ako sumnjate na upalu uha kako bi se postavila dijagnoza i odredio najbolji način liječenja. Samoliječenje ili nepravilno liječenje mogu dovesti do komplikacija ili produženog trajanja simptoma.

Korisna metoda

Stavite jedan oljušteni češanj češnjaka u uho. Tako ćete očistiti uho iznutra, a kiselina iz češnjaka pomoći će vam da uklonite strana tijela u slušnom aparatu.

Kako češnjak ima antibiotska svojstva, tako biste mogli spriječiti upalu uha.

Za ovu vrstu terapije iz narodne medicine trebali biste imati organski češnjak. Kada stavite komadić u uho morate s njim spavati, a ujutro isprati uši vodom.

Ako vam je imunosni sustav oslabio, češnjak je prava namirnica za vas. Štiti od prehlade i gripe, no to mu očito nije jedina svrha.

Antibiotski učinak

Češnjak se tradicionalno smatra prirodnim antibiotikom zbog svojih antimikrobnih svojstava. Sastojci češnjaka, poput alicina i drugih sumpornih spojeva, pokazuju antibakterijsko, antivirusno, antifungalno i antiparazitno djelovanje. Oni mogu suzbijati rast i razmnožavanje različitih mikroorganizama, uključujući određene bakterije, viruse, gljivice i parazite.

Alicin, koji se oslobađa kada se češnjak sjecka, drobi ili žvače, smatra se jednim od glavnih spojeva koji doprinose antibiotskom učinku češnjaka. Alicin je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima i može inhibirati rast širokog spektra mikroorganizama, uključujući neke otporne na konvencionalne antibiotike.

Napomena:

Iako češnjak ima antimikrobno djelovanje, njegovo djelovanje nije jednako snažno kao konvencionalni antibiotici. On se obično koristi kao dodatak liječenju ili kao prirodna alternativa kada su konvencionalni antibiotici nepotrebni ili nedostupni. Također, važno je konzultirati se s liječnikom prije korištenja češnjaka kao terapije za infekcije ili druga zdravstvena stanja kako bi se utvrdila najbolja opcija liječenja.

Napomena:

Češnjak može imati interakcije s određenim lijekovima ili medicinskim stanjima, pa je uvijek najbolje konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije upotrebe češnjaka u terapijske svrhe.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.