Ilustracija/Shutterstock

UGLJIKOHIDRATI DA, ALI… Koji kruh jedete? Jedan je naročito opasan te može dovesti do razvoja dijabetesa

Autor: Zlatko Govedić

Svi znamo da su nam ugljikohidrati neophodni, no moramo pripaziti na njih, naročito ako imamo povišenu razinu šećera u krvi.

Postoje različite vrste kruha. Neke su zdravije od drugih. Nutricionistkinja Lisa Young, tvrdi da je najgori kruh onaj koji je od rafiniranih žitarica bez dodanih vlakana. Ako imate povišen šećer, treba da ga izbjegavate.

“Osobe s visokim šećerom u krvi treba da jedu kruh bogat vlaknima, s najmanje tri grama vlakana po kriški”, tvrdi Young.

Kada kruh ima dodane šećere također je problematičan je će dodatno povisiti razinu šećera u krvi. Vlakna su ta koja pomažu kod tog problema.

Ako se ne liječi na vreme, hiperglikemija može dovesti do trajnog oštećenja zdravlja, poput očiju, bubrega i srca.

Postoje dvije vrste ugljikohidrati – jednostavni i složeni.

Jednostavni se sastoje od šećera poput fruktoze i glukoze. Oni imaju jednostavnu kemijsku strukturu.




Složeni pak imaju složenu kemijsku strukturu s tri ili više povezanih šećera. To znači da oni imaju manji neposredni utjecaj na šećer u krvi koji uzrokuju da on postupno raste.

Stručnjaci iz Škole javnog zdravlja Harvard TH Chan tvrde da se hrana poput bijelog kruha brzo probavlja, što uzrokuje značajne fluktuacije šećera u krvi. To pak može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i prekomjerne tjelesne mase.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.