fbpx
Ilustracija/Pixabay

UBLAŽAVANJE BOLOVA I UBRZANJE OPORAVKA: Znanstvenici zadovoljni primjenom najjednostavnije moguće metode

Autor: Zlatko Govedić

Sigurno ste se i sami uvjerili da glazba utječe na vaše raspoloženje. Različite melodije i skladbe odabiremo u skladu sa svojim osjećajima i aktivnostima. Zato nam jedna vrsta glazbe više odgovara dok ležimo i opuštamo se, a drukčija kada treniramo u teretani. Neke pjesme bude u nama osjećaj tuge, neke bude osjećaj radosti, a neke zadivljenosti, straha, spolne uzbuđenosti itd.

Istraživači s kanadskog Sveučilišta McGill otkrili su fiziološku pozadinu tog fenomena. Studija je pokazala da slušanje glazbe potiče lučenje dopamina – prenosioca signala između naših živčanih stanica, poznatoga kao “hormon zadovoljstva” koji se često dovodi u vezu i s motivacijom. Već je poznata uloga muzike u liječenju pojedinih oblika depresije, a istraživanja poput ovih podstiču razvoj muzikoterapije, pomažući joj da se izbori za svoje mjesto u terapiji.

Istraživači s britanskoga Sveučilišta Brunel pak pokazali su da su se pacijenti koji su prije, tijekom ili nakon operativnog zahvata slušali glazbu brže oporavljali od onih koji nisu. Bolovi i anksioznost u postoperativnom periodu bili su slabije izraženi, a glazba je pridonijela i boljem raspoloženju ispitane skupine pacijenata. Zanimljivo je i da ritam i melodija primjenu nalaze i u terapiji pacijenata s kroničnim bolovima, a sve češće i u rodilištima.


“Glazba je neinvazivna, sigurna i jednostavna intervencija koja treba da bude na raspolaganju svima koji idu na operaciju”, kaže znanstvenica Catherine Meads, jedna od autorica studije.

Tim stručnjaka usporedio je rezultate standardne medicinske njege i ostalih intervencija bez upotrebe lijekova, poput masaže i relaksacije, tijekom postoperativnog perioda za odrasle.

Rezultati su pokazali da su pacijenti bili znatno manje uznemireni nakon operacije i da su bili zadovoljniji nakon slušanja glazbe. Također, trebalo im je manje lijekova protiv bolova.

Utvrđeno je da slušanje glazbe ima pozitivan utjecaj u svakom trenutku, ali da su rezultati bolji ako je pacijent sluša prije operacije, nego tijekom ili nakon zahvata.

Pozitivan učinak još je izraženiji ako je pacijentu dozvoljeno da sam bira glazbu.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.