Foto: Unsplash

TJELOVJEŽBA ZA LIJENE: Jednom kad osjetite dobrobiti ‘iskonske čovjekove potrebe za kretanjem’, postat ćete ‘pravi ovisnik’

Autor: Zlatko Govedić

Tjelovježba ne pridonosi samo održavanju dobre tjelesne forme, već i boljem raspoloženju i psihičkoj stabilnosti.

Ako iz bilo kojeg razloga morate provoditi većinu vremena kod kuće, tj. u zatvorenom, važno je da pronađete vrijeme i mjesto za tjelovježbu.

Ako se inače ne bavite tjelesnom aktivnošću ili nikada niste, stručnjaci kažu da tjelovježba nipošto nije mučenje, maltretiranje, znoj i strašan napor, već iskonska potreba tijela za kretanjem. Osim toga, jednom kada osjetite dobrobiti vježbanja i kada se budete osjećali u formi, postat ćete “ovisni” o redovnoj rekreaciji.

Osim dobre fizičke forme i psihičke stabilnosti, tjelovježba ublažava i bolove, lakše je hodati uzbrdo ili uza stube. Osjećat ćete se da vam nijedna udaljenost nije nesavladiva.

Dug je popis dobrobiti tjelesne aktivnosti. Među tim stavkama je i činjenica da tjelovježba jača imunitet, a smatra se i da produljuje život.

Ipak, mnogi smatraju da je najvažnije da rekreacija pridonese tome da se čovjek osjeća što bolje u svojoj koži. Ove su vježbe najbolje za početak novog rekreativnog života.

Svaku od predloženih vježbi ponovite pet puta, najmanje tri puta dnevno.
U visini ramena

U stojećem položaju ispravite leđa i raširite ruke u visini ramena. Dišite ravnomjerno i opušteno i pokušajte osjetiti svaki mišić u svom tijelu.

Polučučanj
Držeći se za naslon stolca, lagano savijte noge u koljenima. Uz ovu vježbu prošećite svojim stanom kad god imate priliku.

Krugovi

U stojećem položaju crtajte krugove rukama od ramena, prvo naprijed, a zatim natrag. Pokušajte se ne ljuljati nožnim prstima i petama, već se ravnomjerno oslanjati cijelom dužinom na tabane dok opisujete krugove.

Podizanje na prste

Držeći se za naslon stolice, podignite se na prste. To možete učiniti dok gledate TV ili slušate glazbu.

Ruke iznad glave

U stojećem položaju ispravite leđa i podignite ruke visoko iznad glave. Trbuh treba biti uvučen, a mišići zdjelice zategnuti. Dišite ravnomjerno i opušteno.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.