Ilustracija/Pexels

Suhe šljive nisu samo odličan prirodni laksativ: Evo zašto vam mogu pomoći da zadržite mladolikost lica

Autor: Zlatko Govedić

Jedan od najstarijih kineskih lijekova, ubai, napravljen je od suhih šljiva. Taj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Postoji više od dvije tisuće vrsta šljiva koje su, inače, na vrhu popisa od 24 vrste voća koji se smatraju moćnim antioksidansima.

Suha šljiva dvaput je veći antioksidans od suhih smokava i grožđica. Zbog velike koncentracije vlakana, suhe šljive imaju veći laksativni učinak od svježih šljiva.

I svježe i suhe šljive prava su mala riznica kalija, vlakana, vitamina K, a u tragovima ima i magnezija i željeza.

Vitamin C u plodovima svježe i suhe šljive omogućava da se željezo u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva je također veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neoklorogenskom i klorogenskom kiselinom.

Nadalje, suhe šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je njih manje, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled suhe šljive.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.