Foto: Pixabay

Što zapravo znači SPF broj na kremama za sunčanje? Ovo su čimbenici po kojima možete odrediti koji vam je faktor potreban

Autor: Zlatko Govedić

Krema za sunčanje koristi se za zaštitu kože od štetnih učinaka Sunčevih zraka. Sadrži posebne sastojke koji pomažu blokirati ili apsorbirati ultraljubičaste (UV) zrake koje dolaze od Sunca.

Više je razloga zašto je krema za sunčanje važna.

Korištenje kreme za sunčanje pomaže u sprečavanju opekline kože uzrokovanu UVB zrakama. Opekline od sunca mogu biti bolne i uzrokovati crvenilo, ljuskanje kože i sl.

Izlaganje UV zrakama može dugoročno oštetiti kožu i povećati rizik od razvoja raka kože. Redovito korištenje kreme za sunčanje s odgovarajućim SPF-om može smanjiti taj rizik.

Nadalje, UV zrake mogu pridonijeti preranom starenju kože, uključujući bore, tamne mrlje i gubitak elastičnosti. Tako vam krema za sunčanje može pomoći i u očuvanju mladolikog izgleda kože.

Sunčeve zrake mogu uzrokovati i oštećenja stanica, promjenu pigmentacije i smanjenje imuniteta kože. Krema za sunčanje pomaže u smanjenju tih štetnih učinaka.

Znanstvena mjera

Oznaka proizvoda za zaštitu od sunca mora sadržavati broj faktora zaštite od sunca (SPF) koji označava razinu UVB zaštite i navodi je li prošao test širokog spektra protiv Sunčeva ultraljubičastog (UVA) zračenja.
SPF je znanstvena mjera. Daje predodžbu o tome koliko je rizik od oštećenja kože manji zbog upotrebe kreme za sunčanje. Fokusira se na vrijeme koje je potrebno da UVB zrake prodru kroz kremu za sunčanje i uzrokuju crvenilo kože, u usporedbi s vremenom bez kreme za sunčanje. Faktor se izračunava tako da se doza sunčevog zračenja potrebna da izazove crvenilo kože podijeli s dozom potrebnom da izazove crvenilo bez kreme za sunčanje.

Ako je potrebno 15 puta duže da koža pocrveni sa kremom za sunčanje nego bez kreme za sunčanje, SPF je 15.

Teoretski, ako bi pod određenim UV uvjetima trebalo 10 minuta da nezaštićena koža pocrveni, s kremom za sunčanje sa SPF 30, trebalo bi 300 minuta, tj. 5 sati, za isti učinak.
Niska zaštita: SPF do 15

Srednja zaštita: SPF 15 do 29

Visoka zaštita: SPF 30 do 49

Vrlo visoka zaštita: SPF veći od 50

Obično se preporučuje korištenje krema za sunčanje s SPF-om od najmanje 30 ili više kako bi se pružila adekvatna zaštita od sunca. Također je važno nanijeti dovoljnu količinu kreme i redovito je nanositi tijekom dana, posebno nakon kupanja ili znojenja, kako bi se održala učinkovita zaštita od Sunčevih zraka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.