Foto: Unsplash

Što jesti u kasno ljeto i ranu jesen? Evo koje namirnice nikako ne smijete zanemariti

Autor: Zlatko Govedić

Klimatološka jesen počinje 1. rujna. U vrijeme kada ljeto polako prelazi u jesen dolazi nam obilje raznobojnog i sočnog voća koje bismo trebali često konzumirati.

Osim što nam daruje izvrsne okuse i osvježavajuće arome, kasnoljetno i ranojesensko voće nosi sa sobom i bogatstvo zdravstvenih dobrobiti koje podržavaju naše tijelo i um.

Vitamini i antioksidansi za jači imunitet

Jabuke, kruške, šljive, grožđe, borovnice i brusnice samo su neki od plodova koji sazrijevaju u kasno ljeto i ranoj jeseni.

Ti darovi prirode bogati su vitaminima poput vitamina C i A, koji su ključni za održavanje jakog imuniteta.

Tri neočekivana recepta s lubenicom: Uživajte u savršenom spoju slatkog i slanog

Vitamin C pomaže u borbi protiv infekcija i potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, dok vitamin A igra važnu ulogu u održavanju zdravih sluznica, uključujući dišne puteve.




Osim vitamina, to je voće također bogato antioksidansima poput flavonoida i antocijana. Ti spojevi štite naše stanice od oksidativnog stresa, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput srčanih problema, dijabetesa i sl.

Vlakna za probavu i zdrava crijeva

Kasnoljetno i ranojesensko voće često je izvor vlakana, ključnog nutrijenta za zdravlje probave.

Vlakna pomažu regulirati probavu, sprečavajući zatvor i podržavajući zdravu crijevnu floru, a mogu pridonijeti i osjećaju sitosti, što može biti korisno za održavanje zdrave tjelesne mase.




Prirodno energiziranje

Slatki okusi kasnoljetnog i ranojesenskog voća ne dolaze samo od šećera, već i od prirodnih šećera poput fruktoze.

Ta prirodna slatkoća pruža brzu i dugotrajnu energiju, čineći navedeno voće izvrsnim izborom za međuobrok ili dodatak doručku.

Genijalan trik zapalio internet: Sok od dvije voćke osvježava i puni energijom, idealan za ljetne vrućine

Svježi napici i deserti

Osim konzumiranja sirovog voća, ono može poslužiti i kao osnova za ukusne napitke i deserte. Smoothieji napravljeni od svježeg voća pružaju brz i hranjiv obrok, dok se pečeno voće može pretvoriti u ukusan desert bez dodatnih šećera.

Prema tome, dok se pripremate za prijelaz iz ljeta u jesen, ne zaboravite iskoristiti bogatstvo zdravstvenih prednosti koje nam pružaju voće koje sazrijeva u kasno ljeto i ranu jesen. Vaše tijelo i um zasigurno će vam biti zahvalni.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.