Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Stiže nam afrička vrućina: U ovo vrijeme izbjegavajte ‘prženje’ na suncu, posljedice su opasne!

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

DHMZ je objavio upozorenje narančastog stupnja koje označava veliku opasnost za ljudsko zdravlje. Prvi pravi toplinski val udarit će Hrvatsku sredinom tjedna, od utorka, a vrhunac će biti u srijedu kad je za sve dijelove zemlje označen narančasti alarm. Razlog je dolazak vrućeg zraka sa sjevera Afrike.

Dolazak vrućeg zraka iz Afrike u Hrvatsku, poznat kao afrička vrućina ili afrički toplinski val, se događa kada se topao zrak iz Sahare ili drugih pustinjskih područja Sjeverne Afrike premješta prema Europi, uključujući Hrvatsku te obično uzrokuje izrazito visoke temperature, koje se mogu penjati  iznad prosjeka za to doba godine i dosezati vrlo visoke vrijednosti, baš kao što je to DHMZ najavio za nadolazeći tjedan.

Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Dolazak afričkog vrućeg zraka može imati različite utjecaje na ljude, okoliš i društvo. Visoke temperature mogu biti opasne za zdravlje, posebno za osobe starije životne dobi i osobe s određenim zdravstvenim problemima. Također može izazvati požare zbog sušenja vegetacije i povećane opasnosti od izbijanja iskri.

Tijekom afričke vrućine važno je izbjegavati direktnu izloženost suncu tijekom najtoplijih dijelova dana koji obično padaju između 10 sati ujutro i 4 sata poslijepodne, ostati hidratiziran, nositi laganu i prozračnu odjeću te tražiti hlad i osvježenje u klimatiziranim prostorima.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše podnesete afričku vrućinu:

Tražite hlad: Potražite hladovinu ili klimatizirane prostorije tijekom najtoplijih dijelova dana. Ostanite unutar zatvorenih prostora gdje je temperatura hladnija i gdje se možete zaštititi od sunca.
Nosite zaštitnu odjeću: Ako morate biti na otvorenom tijekom vrućine, nosite laganu, prozračnu odjeću koja pokriva kožu kako biste je zaštitili od izravnog sunčevog zračenja. Također možete nositi šešir ili kapu kako biste zaštitili glavu i lice od sunca.
Koristite zaštitne kreme: Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) na otvorene dijelove tijela kako biste zaštitili kožu od UV zračenja. Odaberite kremu s visokim SPF-om i redovito je nanosite prema uputama proizvođača.
Pijte dovoljno tekućine: Važno je ostati hidratiziran tijekom afričke vrućine. Pijte puno vode i izbjegavajte alkohol i kofein, koji mogu povećati rizik od dehidracije.
Planirajte aktivnosti: Ako imate planove za aktivnosti na otvorenom, pokušajte ih prilagoditi tako da se izbjegnu najtopliji dijelovi dana. Planirajte aktivnosti rano ujutro ili kasno poslijepodne kada su temperature malo niže.

Važno je slušati svoje tijelo i reagirati na znakove toplinskog udara ili dehidracije. Ako osjetite simptome poput vrtoglavice, mučnine, glavobolje ili nedostatka znojenja, odmah potražite hlad i pijte vodu. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, obratite se medicinskoj pomoći.




Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.