Foto: Pexeles

Ove stvari izbjegavajte tretirati sodom bikarbonom

Autor: F.F

Soda bikarbona, poznata i kao natrijev bikarbonat, pruža raznolike koristi u domaćinstvu, kulinarstvu i zdravstvenoj njezi. U čišćenju, može se primijeniti na površine poput kuhinjskih radnih ploča, sudopera i pločica. Također se koristi za osvježavanje zraka, uklanjanje neugodnih mirisa iz aparata poput hladnjaka. U kuhinji, sudjeluje u pripremi peciva, kolača te zadržava boju i teksturu povrća.

Nadalje, soda bikarbona se može upotrijebiti kao pasta za izbjeljivanje zubi te sredstvo za pranje voća i povrća. U domeni zdravlja, može pružiti olakšanje od žgaravice i koristiti se kao suho šampon za kosu. Također ima primjenu u njezi kože, kao nježan piling za tijelo. Osim toga, može se koristiti za ublažavanje iritacija od opeklina od sunca.

Soda bikarbona je zaista korisna u mnogim domaćim sredstvima za čišćenje, ali važno je znati gdje ju nije najbolje koristiti kako biste izbjegli moguću štetu.

Foto: Pexels

Nekoliko stvari koje treba izbjegavati tretirati sodom bikarbonom:

Staklo:

Soda bikarbona je abrazivna i može ogrebati prozorsko staklo ili ogledala. Preporučuje se koristiti ocat kao prirodno sredstvo za čišćenje staklenih površina.

Aluminij:

Može se koristiti za čišćenje aluminijskih lonaca i tava, ali obavezno ih dobro isperite nakon upotrebe. Može uzrokovati oksidaciju aluminija, što dovodi do promjene boje površine.




Keramička ploča štednjaka:

Izbjegavajte je kod čišćenja glatke staklokeramičke ploče za kuhanje jer može ogrebati površinu i ostaviti bijeli film koji je teško ukloniti. Ako je već korištena, pokušajte ukloniti film octom.

Evo zašto bi uz kutiju prve pomoći uvijek trebali imati crveni ručnik




Mramorne i kvarcne površine:

Može trajno oštetiti gornji zaštitni sloj mramornih ili kvarcnih površina, ostavljajući ogrebotine. Preporučuje se upotreba drugih sredstava za održavanje tih površina.

Drveni namještaj:

Soda bikarbona može biti previše abrazivna za neke drvene površine, pa je bolje koristiti razrijeđenu mješavinu deterdženta za pranje posuđa.

Staro srebro:

Iako brzo uklanja mrlje s antiknog srebra, soda bikarbona je previše abrazivna i može uzrokovati gubitak patine te brže tamnjenje. Preporučuje se čišćenje antiknog srebra od strane profesionalca.

Veliki broj Hrvata uživa u slatkom doručku, ali zbog ovog je slani bolja opcija

Površine s dubokim utorima:

Bijeli talog koji ostavlja nakon sušenja može se zaglaviti u dubokim utorima ili pukotinama, čineći predmete s vremenom izgleda prljavima.

Koža i kosa:

Redovito korištenje sode bikarbone na koži i kosi može poremetiti pH vrijednost kože, čineći je suhom i lomljivom. Preporučuje se izbjegavati često korištenje na ovim površinama.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.