
VOĆE BOGATO KALIJEM! Pripazite na negativan učinak ove namirnice
Vrhunska hrana nas privlači svojim primamljivim izgledom, zapanjujućim okusima i opojnim mirisom. No, neke namirnice ne mogu se pohvaliti baš svim tim karakteristikama. Iako su poznate mnoge vrste sireva koje mogu imati neugodan miris, a ljudi ih ipak jedu, postoje i druge namirnice s kudikamo gorim mirisima, no svejedno su na meniju velikog broja ljudi.
Donosimo listu hrane s groznim mirisima, a koja se usprkos tome jede. Zapravo, miris je toliko loš da mnogi upravo zato žele probati te namirnice.
Plod stabla durio koje je izvana bodljikavo, a iznutra kremasto. Ovo neobično voće toliko smrdi da ga je zabranjeno unositi sa sobom u neke hotele i avione u jugoistočnoj Aziji.
Njegov miris opisuju kao kombinaciju trulog luka, terpentina i kanalizacije, a ponekad se može osjetiti i s veće udaljenosti. Svakako, riječ je o azijskom delikatesu koji baš zato mnogi žele probati. Dodaje se u sve, od palačinki, preko sladoleda pa do umaka za tjesteninu.
Konzervirana riba iz Švedske koja ima snažan miris pokvarenih jaja. Smrad je toliko jak da se konzerva rijetko otvara u kući ili stanu, a nikada bez zaštitnih rukavica. Vjerujte, ne želite da se ovaj miris zadrži na vašoj koži. Surströming se najčešće stavlja u sendvič, odnosno sjedinjuje s maslacem, lukom, kiselim vrhnjem i krumpirom.
Još jedna japanska delikatesa. Točnije, riječ je o fermentiranim zrnima soje koje krasi ljepljiva tekstura nalik na sir koji se razvlači, a koje prati miris starih čarapa. Neugodna aroma ne sprječava Japance da uživaju u natu, a posebno je popularno jelo za doručak i užinu među mlađim školarcima i srednjoškolcima.
Islandsko tradicionalno jelo koje uključuje fermentirano i sušeno meso grenlandskog morskog psa. Ono je inače otrovno za čovjeka u svježem obliku, pa se zato podvrgava višemjesečnom procesu pripreme tijekom kojeg se toksini neutraliziraju. Okus mu je vrlo blag i miriše na amonijak. Zapravo, oni koji su ga probali tvrde da ima miris kao sredstvo za dubinsko čišćenje kuće.
Petai ili gorki grašak neki nazivaju i smrdljivim graškom. Ovo ne čudi ako je poznato da biljka ispušta miris nalik na prdež. Neki kažu i da ima okus po ovoj prirodnoj pojavi. Usprkos tome, riječ je o vrlo zdravom povrću koje je obožavano u jugoistočnoj Aziji. Najčešće se dinsta na nešto ulja s drugim povrćem, i služi uz rižu.
VOĆE BOGATO KALIJEM! Pripazite na negativan učinak ove namirnice
BOLE VAS LEĐA? Znanstvenici tvrde da je vrlo vjerojatno da činite veliku grešku kojom samo produžujete agoniju
ZAUSTAVITE PROPADANJE VAŠIH ZUBI! Važna napomena za sve: Ovo su rani znakovi da situcija nije dobra
MNOGI GRIJEŠE PRI UMIVANJU, A NI NE ZNAJU! Neke stvari treba ponovno naučiti: Ključne upute za pravilnu njegu