Ilustracija: Pixabay

SAVRŠENA NAMIRNICA ZA LJUDSKO TIJELO: Sir se oduvijek cijenio u domaćoj kuhinji, a danas znamo i zašto

Autor: Zlatko Govedić

Sir je čvrsta hrana koja nastaje od zgusnutog mlijeka krava, koza, ovaca ili ostalih sisavaca. Mlijeko će se zgusnuti (usiriti) zahvaljujući kombinaciji sirila (ili nadomjestaka) i kiseljenja. Bakterije kisele mlijeko i utječu na krajnji sastav i okus većine sireva. Neki sirevi također imaju plijesan, bilo na vanjskom rubu ili svuda.

Svježe pripremljeni sir zbog manjeg djelovanja na porast šećera u krvi u odnosu na glukozu, preporučuje se u prehrani dijabetičara.

Sirevi sadrže bjelančevine visokobiološke vrijednosti. Mliječna mast u siru od iznimne je važnosti za konzistenciju svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mliječna masnoća donedavno bila neopravdano na zlom glasu.

Laički rečeno, mliječna masnoća osim što pridonosi energetskom unosu, sa sobom nosi i mnoge, za zdravlje neophodne, tvari kao što su lecitin, karoten i u masti topive vitamine A, D i E.

Osim zasićenih, sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Sprječavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.

Količina kolesterola u siru varira zavisno od vrste sira. Svježe pripremljeni sirevi sadrže znatno manje kolesterola nego drugi. Međutim, ako se vodi računa o količinama koje se konzumiraju dnevno, ne bi trebalo strahovati od negativnog utjecaja na zdravlje.

Sir može biti značajan izvor vitamina B. Sirevi su ujedno i dobar izvor minerala kao što su kalcij, magnezij, kalij, natrij, bakar, cink, željezo i fosfor, što je važno kod izgradnje kostiju i zuba, ali i u prevenciji osteoporoze.




Poželjno je konzumirati ga u kombinaciji s jogurtom začinjenim sa svježim začinskim biljem.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.