fbpx
Foto: Pexels

SAVEZNICA LJEPOTE: Od ovog voća napravite napitak za dugovječnost i ljepotu! Obožavaju ga i djeca!

Autor: Dnevno

Znate li da jedna šalica malina sadrži osam grama prehrambenih vlakana, što je 32 posto dnevne vrijednosti koja vam treba? Vlakna su važna zbog niza stvari, poput izbacivanja toksina iz tijela, olakšavanjanja crijevne upale,  te kao pomoć pri mršavjjenju.

Maline sadrže velike količine vitamina C, puno mangana, vitamina K, željezo, magnezij, fosfor, kalij, bakar, tiamin, kalcij, cink, kao i vitamine E, A i B6.  Uz to, maline su bogate i antioksidansima koji su važni za zdravlje vaših stanica koje se bore protiv oksidacijskog stresa. Visok oksidativni stres povezan je sa raznim vrstama bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca. Uz to, dokazano je da antioksidansi imaju svojstva protiv starenja.

Foto: Pexels

I neko drugo bobičasto voće je također bogato hranjivim sastojcima. To uključuje i borovnice i jagode, ali maline imaju znatno više vlakana.

Foto: Pexels

Napravite domaći sirup od malina – napitak za dugovječnost i ljepotu

Malina je saveznica ljepote, jer pomaže u održavanju mladolikosti, potiče regeneraciju stanica, poboljšava ten i štiti od slobodnih radikala, dok se u narodnoj medicini koristi i za i njegu kože nadražene suncem .

Sastojci: 

3,5 kg malina
6 dcl vode
3 limuna, narezana na kriške
600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji)

Priprema:

Maline pomiješajte s vodom i šećerom, stavite na vatru i pustite neka smjesa brzo zavrije. Smanjite potom vatru i ostavite neka lagano kuha još 10-15 minuta.




Procijedite sok, a dobivenu voćnu kašu dobro procijedite kroz gazu.

Ponovno zakuhajte dobiveni sok, nakratko, a potom još dok je vruć ulijte u zagrijane čiste staklenke i dobro ih zatvorite.

Foto: Pexels/Ilustracija

Sirup bez kuhanja

3,5 kg malina
6 dcl vode
3 limuna, narezana na kriške




600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji)

Operite maline, procijedite, ispasirajte vilicom i dodajte im vodu. Potom im dodajte šećer i limune, narezane na kriške.

Dobro promiješajte i ostavite da odstoji najmanje 12 sati u pokrivenoj posudi.

Nakon toga, smjesu procijedite kroz gazu (ili vrlo sitno cjedilo), nastojeći iskoristiti sav sok.

Ulijte ga u sterilizirane staklenke i čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.