Foto: Flickr

SAMO TEGOBA ILI OZBILJAN POREMEĆAJ? Pobijedite NESANICU u ovih šest koraka!

Autor: Maja Štefanac

Problem sa spavanjem, odnosno, nesanica problem je mnogih ljudi i doista takvo stanje zna biti vrlo frustrirajuće. S obzirom da su takve osobe često umorne također su i razdražljive, ali i manje produktivne na radnim mjestima.

U nastavku vam donosimo nekoliko “recepata” kako da si pomognete s ovom tjeskobom.

Raspored spavanja

Za početak bi najbolje bilo da napravite raspored spavanja. Dakle, u koliko sati idete spavati i kad ustajete. Upravo ćete na ovakav način stvoriti rutinu koja vam je potrebna da budete odmorni za nadolazeći dan.

Opustite se

Prije odlaska na spavanje, pokušajte se što više opustiti. Prije spavanja nemojte ništa raditi. Jedino probajte čitati neku knjigu. Iz sobe svakako izbacite televiziju, spremite mobitel, ugasite računalo i uvalite se u mekani krevet.

“Ne” poslijepodnevnom drijemanju

Poslijepodnevno drijemanje može vam pomoći da se odmorite tijekom dana, ali narušit će vam večernji san koji je potreban tijelu za normalno funkcioniranje.

Vježbajte

Tjelovježba, osim što je dobra za fizičko i psihičko stanje, odlična je i za san. Čak i laganevježbe u bilo koje doba danas dobro će vam doći jer ćete biti umorniji pa ćete lakše zaspati.

Napravite ugođaj u spavaćoj sobi

Spavaća soba bi trebala biti prozračna, tiha, bez suvišnih predmeta. Savjetuje se i da u sobi podesite temperaturu na ugodnih 20° C.




Isprobajte nešto novo

U nekim slučajevima san može ometati madrac koji nije udoban ili jastuk od kojeg nas boli vrat. Svakako isprobajte tvrđe i mekše madrace te anatomske jastuke kako biste saznali što vam najviše n

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.