Ilustracija/Flickr

Samo deset minuta trčanja jako pospješuje mentalne sposobnosti! Stručnjaci sada imaju i dokaz

Autor: Zlatko Govedić

Samo deset minuta trčanja umjerenog intenziteta dovoljno je za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija. Nova studija proučavala je prefrontalni korteks (PFC), dio mozga koji je povezan s izvršnim funkcijama i kontrolom raspoloženja. Trčanje je povećalo protok krvi u tom području.

Trčanje je nešto što je mnogima od nas relativno jednostavno. Za početak nije potrebna posebna oprema ili obuka, a pokazalo se da produljuje životni vijek. Čini se da sav taj koordiniran pokret također daje mozgu više za razmišljanje.

“S obzirom na opseg izvršne kontrole potrebne za koordinaciju ravnoteže i pokreta tijekom trčanja, logično je da bi došlo do povećane neuronske aktivacije u prefrontalnom korteksu i da bi druge funkcije u toj regiji imale koristi od takvog povećanja moždanih resursa”, kaže biokemičar Hideaki Soya sa Sveučilišta Tsukuba u Japanu.

Već znamo da vježbanje može poboljšati mentalno i tjelesno zdravlje na brojne načine, ali kada je riječ o mentalnom blagostanju, provedeno je relativno malo analiza o specifičnim prednostima trčanja u usporedbi s drugim tjelesnim aktivnostima kao što je npr. biciklizam.

Stoga su se istraživači time odlučili pozabaviti, naročito zbog činjenice da je trčanje iznimno važno za evoluciju naše vrste, dok bicikli postoje tek nekoliko generacija. Također, trčanje može biti i vrlo raznoliko, od laganog trčanja do sprinta. Naposljetku, trčanje je aktivnost koja uključuje cijelo tijelo.

Ukupno 26 sudionika testirano je nakon razdoblja odmora i nakon 10 minuta trčanja. “Stroop Color-Word Test” mjeri vrijeme reakcije u obradi mozga. Jedna od vježbi je prikaz riječi “zeleno” napisane crvenom bojom. Osoba mora imenovati boju, a ne pročitati riječ.

Nakon vježbanja, sudionici su brže reagirali na testove te su bili bolje raspoloženi. To je bio dodatak povećanom protoku krvi uočenom u PFC-u korištenjem tehnike nazvane funkcionalna bliska infracrvena spektroskopija (fNIRS).




“Rezultati podupiru našu hipotezu da trčanje umjerenog intenziteta izaziva poboljšanje raspoloženja i poboljšava izvršne funkcije što se podudara s aktivacijama prefrontalne subregije uključene u regulaciju raspoloženja”, zaključuju istraživači.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.