Revolucionarno otkriće; znanstvenici stvorili umjetni bubreg!

Autor: M.P.Š.

Studija objavljena u časopisu Nature Medicine, pokazala je da je 'napravljen' bubreg manje učinkovit nego prirodni. No, znanstvenici tvrde kako je napravljen veliki pomak u istraživanju. Bubrezi filtriraju krv za uklanjanje otpada i viška vode. Oni su također najviše u zahtjevima za transplantaciju organa, s dugim listama čekanja

Bubreg koji je 'izrastao' u laboratoriju uspješno je transplantiran u životinju gdje je počeo proizvoditi urin, kažu američki znanstvenici.

Slične tehnike kako bi se stvorili najjednostavniji dijelovi tijela već su korišteni na pacijentima, ali bubreg je jedan od najsloženijih organa koji je napravljen dosad.

Studija objavljena u časopisu Nature Medicine, pokazala je da je 'napravljen' bubreg manje učinkovit nego prirodni. No, znanstvenici tvrde kako je napravljen veliki pomak u istraživanju. Bubrezi filtriraju krv za uklanjanje otpada i viška vode. Oni su također najviše u zahtjevima za transplantaciju organa, s dugim listama čekanja, piše BBC.

Vizija znanstvenika istraživača je 'da se stari bubreg uzme i s njega uklone stare stanice te da se obnove stanicama pacijenta'. To će imati dvije velike prednosti u odnosu na sadašnje transplantacije organa. Tkivo će odgovarati pacijentu, tako da oni ne bi trebali cijeli život uzimati lijekove kako bi spriječili odbacivanje organa.

To bi također značajno povećalo broj raspoloživih organa za transplantaciju. Većina tijela koja se nude su odbijena, ali ona se mogu koristiti kao predlošci novima.

Istraživači iz Opće bolnice u Massachusettsu poduzeli su prve korake prema stvaranju upotrebljivih 'uzgojenih' bubrega. Uzeli su bubreg štakora i isprali njegove stare stanice. Kad su ga kasnije testirali u laboratoriju, proizvodnja urina dosegla 23 posto prirodnog bubrega.

Kad su istraživači potom presadili organ natrag u štakora, učinkovitost bubrega je pala na 5 posto.




Ipak, glavni istraživač, dr. Harald Ott, izjavio je za BBC da bi i vraćanje malog djelića normalne funkcije mogla biti dovoljna: 'Ako ste na hemodijalizi onda je funkcija bubrega od 10 do 15 posto. I samim time znači da bi umjetan bubreg mogao spriječiti da morate na dijalizu'.

Dr. Ott ističe kako je potencijal ovog istraživanja ogroman. – Kad govorimo samo o slučaju SAD-a, tu imamo 100.000 pacijenata koji trenutno čekaju transplantacija bubrega, a samo ove godine učinjeno je 18.000 transplantacija – rekao je dr. Ott.

Profesor Martin Birchall sa sSveučilišta u Londonu rekao je kako je ovo istraživanje impresivno i iznimno zanimljivo. – Ukoliko ćemo ovo moći presađivati na ljude to bi značilo savršentsvo u medicini budući da su bubrezi najtraženiji organi za presađivanje – rekao je profesor Birchall.




Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.