Vaše srce će biti zahvalno ako jedete ove namirnice: Ograničite unos jednog minerala
(RECEPT) MARELICE I JOGURT: Idealna kombinacija za dobru probavu i što brži gubitak suvišnih kilograma
Marelica (Prunus armeniaca) je kontinentalna koštuničava voćka iz roda Prunus porodice ružovki (Rosaceae). Osim što osnažuje organizam, jača vid i pridonosi zdravlju kostiju. Obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima.
Marelice imaju malo kalorija pa se preporučuju kod mršavljenja, a pomažu i u liječenju raznih infekcija. Sprječavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju razinu lošeg kolesterola i potiču razvoj zuba i kostiju. Također, reguliraju probavu, zatvor, uhobolju, kožna oboljenja i anemiju. Obiluju karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti. Sadrže i visok postotak vlakana koji veoma blagotvorno djeluju na probavu.
U 100 g svježih marelica ima samo 40 kalorija, 2 g vlakana, 17 mg kalcija, 9,5 g ugljikohidrata, 250 mg kalija, 12 mg magnezija, 0,5 mg željeza, 7 mg vitamina C i 27 μg vitamina A.
Marelice u jogurtu mogu vam pospješiti probavu i pomoći kod mršavljenja.
Sastojci:
600 g oguljenih marelica bez koštice
sok 1 naranče
2 štapića cimeta
500 g grčkog jogurta
naribana kora limuna
Priprema:
Marelice kuhajte sa sokom naranče i štapićima cimeta na umjerenoj temperaturi 15 minuta. Uklonite štapiće cimeta, a voće ostavite sa strane da se ohladi.
Žlicom ulijte jogurt u posudu i umiješajte naribanu koru limuna. Lagano ubacite polovicu marelica, a pripremljenu poslasticu ostavite nakratko u hladnjaku da se ohladi.
Servirajte u čaše i prelijte ostatkom voća i soka pa poslužite.
ZADNJE VIJESTI
Svaki tjedan biste trebali resetirati svoj mobitel: To je dobro za vašu sigurnost, no i za uređaj
Jedan način spavanja sprječava nastajanje bora: Ovako će vaša koža ostati mlada
Reumatolog otkrio idealan doručak za zdrave zglobove: ‘Pacijenti su primijetili poboljšanje’