Foto: Pixabay

Razbijen mit o konzumaciji sjemenki lubenice: ‘To može biti zdravo, ali ne za ovaj tip ljudi’

Autor: F.F

Lubenica je omiljeno ljetno voće širom svijeta zbog svoje osvježavajuće sočnosti i slatkoće. Osim što je ukusna i osvježavajuća, lubenica je i izuzetno zdrava. Ovo sočno voće bogato je vodom, što ga čini odličnim izborom za hidrataciju tijekom vrućih ljetnih dana. Također je niskokalorično, što ga čini idealnim voćem za one koji paze na liniju. Lubenica sadrži i antioksidanse poput likopena, koji može pomoći u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i upala.

Uz to, lubenica je bogata vitaminima A i C, koji su važni za zdravlje očiju, imunološki sustav i kožu. Osim toga, sadrži i minerale poput kalija, koji je važan za regulaciju krvnog tlaka i ravnotežu elektrolita. Lubenica se može jesti svježa, u salatama, smoothiejima ili kao osvježavajući sok.

Njezina sočnost i slatkoća čine je idealnim desertom ili snackom tijekom vrućih ljetnih dana. Uživanje u lubenici može biti ne samo ukusno iskustvo, već i korisno za zdravlje. Vjerojatno jedete sjemenke skupa s ovim voćem, a mnogi se uvijek pitaju: Je li to zdravo?

Foto: Pexels

Mnogi se pitaju

Kada je riječ o sjemenkama lubenice, postoji mnogo mitova o njihovoj konzumaciji. Neki tvrde da su bijele sjemenke sigurnije od crnih, no zapravo nema valjanog razloga za izbjegavanje bilo koje od njih. Činjenica je da ih možete konzumirati bez ikakvih problema, a čak i ostvariti neke zdravstvene koristi.

Toby Amidor, autor knjige “Up Your Veggies: Flexitarian Recipes for the Whole Family”, pojašnjava razliku između bijelih i crnih sjemenki: “Bijele sjemenke su nezrele, no sigurne su za jesti. S druge strane, crne sjemenke su zrele i plodne te bi mogle niknuti ako ih posadite. Ove sjemenke su bogate hranjivim tvarima poput magnezija, željeza, folata i niacina, te dobrih masti poput mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina”, pojašnjava.

Tamne mrlje na mrkvi mogu biti opasan znak: Evo i na što još treba pripaziti kod kupovine




Sjemenke lubenice mogu se koristiti na razne načine, poput pravljenja maslaca ili brašna, pečenja ili dodavanja u razna jela kao što su salate ili peciva. Međutim, treba biti oprezan jer prekomjerna konzumacija može dovesti do zatvora ili gastrointestinalnih problema, posebno za osobe s osjetljivim probavnim sustavom, prenosi Very Well Healthy.

Osim sjemenki lubenice, sigurno je konzumirati i sjemenke krastavca, nara i zmaja, dok se preporučuje izbjegavanje koštica trešanja, jabuka i marelica.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.