Američka plivačica Dara Torres (54) javno govori o svojoj psorijazi. / Screenshot/Youtube

Psorijaza je znatno više od promjena na koži! Ta sustavna upalna bolest zahvaća i druge organe

Autor: Zlatko Govedić

Psorijaza (grč. psora = ljuska) je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa.

Od psorijaze boluje oko 1-3% svjetske populacije. Učestalost je najveća u skandinavskim zemljama (3%), a najniža u Indijanaca sjeverne Amerike (0,5%). U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7% stanovništva. Nema razlike u pojavi bolesti između spolova. Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se u čak 50% bolesnika javlja prije 25. godine života.

Specifični uzrok psorijaze nije u cijelosti poznat, ali se pretpostavlja da bolest nastaje međudjelovanjem nasljednih genetskih čimbenika i različitih čimbenika okoliša. Danas se smatra da je nasljeđivanje psorijaze poligensko odnosno kombinacija više gena smještenih na različitim kromosomima odgovorna je za razvoj psorijaze. Među njima, ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6. kromosoma čija temeljna uloga je regulacija imunološkog odgovora. Upravo imunološki čimbenici i stanice poput T-limfocita koje sudjeluju u imunološkom odgovoru pokretači su upalnog procesa u psorijazi. Naime, upravo te stanice potiču keratinocite, stanice površinskog sloja kože, na ubrzano dijeljenje i rast koje je u odnosu na zdravu kožu veće 4-6 puta.

Svjetski dan psorijaze

U povodu Svjetskog dana psorijaze, koji se obilježava 29. studenog, razgovarali smo s predsjednicom Društva psorijatičara Hrvatske.

Predsjednica društva Inka Marinić objašnava kako je danas živjeti sa psorijazom, u usporedbi s proteklim godinama/desetljećima te koliko je medicina napredovala i kako se liječe tegobe.

“Psorijaza je kronična bolest obilježena periodima poboljšanja i pogoršanja kožnih promjena te stoga traje cijeli život. Osim kože, bolest može zahvatiti vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa. Danas se psorijaza može uspješno liječiti različitim lokalnim i sustavnim lijekovima, a posljednjih desetak godina dostupni su i brojni “pametni” lijekovi tzv. biološki lijekovi koji ciljano djeluju na točno određene upalne posrednike u imunosnom sustavu koji su ključni čimbenici u razvoju psorijaze”, navodi Marinić.

Postoji li lijek?

Na pitanje ima li pravog lijeka za psorijazu, predsjednica društva odgovara: “S obzirom na to da je psorijaza kronična bolest, izliječiti ju sasvim danas još nije moguće. Međutim, uz odlične terapije (topičke, sistemske i biološke) koje su nam danas dostupne, oboljeli od psorijaze mogu postići periode remisije i vratiti se “životu” kojeg su imali i prije nego su oboljeli. Biološki lijekovi predstavljaju grupu lijekova koji su značajno pridonijeli poboljšanju simptoma i smetnji, povećali kvalitetu života bolesnika i omogućili dugoročnu kontrolu bolest. Danas biološka terapija nije nikakva novost i nadam se da propisuje svima kojima je potrebna u skladu sa smjernicama struke.




Može li osoba svojim stilom života utjecati na sprječavanje psorijaze ili pak ublažavanje tegoba?

“Mnoga istraživanja vezana uz pravilnu prehranu i psorijazu pokazuju da se nekim određenim izborom namirnica može utjecati na tijek psorijaze, ali nijedna nije znanstveno dokazana. Odavno je poznato da se poboljšanje stanja kože postiže ograničenjem kalorija u prehrani. Opaženo je da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze.

Na temelju spoznaja nakon dugogodišnjeg praćenja velikoga broja bolesnika sa psorijazom može se zaključiti da bi prehrana bolesnika sa psorijazom trebala biti jednostavna i uravnotežena, zdrava prehrana. Bolesnici sa psorijazom trebaju održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevnu pozornost posvetiti kretanju, tjelovježbi i sportu.




U kontroliranim studijama je dokazano da pušenje negativno utječe na pojavu i tijek psorijaze. To se također odnosi i na uživanje alkoholnih pića osobito u onih bolesnika koji su podvrgnuti sistemskoj terapiji”, odgovara predsjednica društva.

Što je psorijatičarima u Hrvatskoj potrebno kako bi lakše živjeli?

“Kao Društvo, sve ove godine nastojimo educirati oboljele, a i javnost, o psorijazi. Psorijaza je teška bolest i predstavlja znatno više od pukih promjena na koži. Radi se, naime, o sustavnoj upalnoj bolesti koja zahvaća i druge organe, a ‘psorijatični marš’ je termin koji se u stručnoj literaturi rabi u posljednje vrijeme kad se govori o prisutnosti drugih isto tako sistemskih upalnih bolesti uz psorijazu.

Smatramo da je vrlo važno educirati se o vlastitoj bolesti. Na taj način bolesnik može upoznati svoju bolest i svoje tijelo te naučiti nešto o različitim mogućnostima terapije. Što bolje upoznate psorijazu znat ćete što možete očekivati i lakše ćete se pripremiti na nove situacije.

Međutim, svakako moramo biti svjesni da danas, pravovremena i adekvatna terapija je dostupna i visokoučinkovita”, zaključuje Marinić.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.