Pexels

PRIRODNO MRŠAVLJENJE: Šaka ovih sjemenki može pridonijeti gubitku kilograma!

Autor: Zlatko Govedić

Narodna medicina pridaje veliki značaj sjemenkama suncokreta u liječenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja. Zato, ako želite nešto grickati, sjetite se tih sjemenki. Ukusne su i zdrave.

Pojedina istraživanja pokazala su važnosti sjemenki suncokreta za funkcioniranje živčanog sustava, kao i to da pomažu oboljelima od multiple skleroze.

Sjeme suncokreta sadrži selen koji je poznat po tome što ima važnu ulogu u prevenciji raka. U njemu se nalaze i drugi snažni antioksidansi koji mogu neutralizirati štetne slobodne radikale čime štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti.

Suncokret pozitivno utječe i na zdravlje kardiovaskularnog sustava, jer sadrži vitamin E i magnezij.

Nutricionisti ističu da redovna uporaba sjemenki suncokreta može spriječiti pojavu artritisa.

Te sjemenke pomažu i da kosa i nokti zablistaju. Razlog za to je opet vitamin E koji je najbolji prirodni lijek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože.

Sjemenke suncokreta pomažu čak i u liječenju depresije. Ipak, sa suncokretom ne bi trebalo pretjerivati jer je kaloričan. Dnevno se savjetuje samo šaka te zdrave grickalice.




Suncokret je bogat i mastima koje mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola u tijelu. Pun je i dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu, a redovna uporaba može spriječiti zatvor.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.