Foto: Unsplash

Pravo je vrijeme da zaštitite svoj dom od vlage i plijesni: Ovo je savršeno rješenje za vas

Autor: Promo

Nakon ljetnih vrućina polako nam stiže jesen, a time i ugodnije vrijeme. S osvježenjem nam dolaze i hladniji i kišni dani, što je, na žalost, loša vijest za održavanje naših domova.

Naime, u jesensko doba i s prvim hladnijim razdobljima znatno se povećava razina vlage u zraku. To pak povećava šanse za nastankom neželjene plijesni na zidovima. Plijesan, valja napomenuti, nije samo estetski problem, već prije svega zdravstveni. Duga je lista zdravstvenih tegoba koja plijesan može uzrokovati, počevši od respiratornih problema, sve do negativnog utjecaja na kompletan imunološki sustav.


Tijekom cijele godine treba održavati optimalnu vlagu – Foto: Promo

 

Kako bi izbjegli stvaranje plijesni na zidovima, ali i ustajali zrak i neugodan miris u sobama tijekom cijele godine treba održavati optimalnu vlagu u zraku koja bi – kažu stručnjaci – trebala iznositi između 40 i 60 posto, dok bi se temperatura zraka trebala kretati između 18 i 22 stupnjeva.

Decentralizirani ventilacijski sustavi – jedino dugoročno rješenje

Zašto je to toliko važno? Ako imamo prenisku vlažnost u stanu zbog isušivanja zraka povećava se stvaranje prašine koja u dodiru sa zagrijanim površinama oslobađa različite tvari koje nadražuju dišne organe. S druge strane, s previsokom vlažnosti povećava se i mogućnost stvaranja plijesni.

Svakodnevnim prozračivanjem prostorija stvorit ćete pretpostavke da zrak u vašem domu bude kvalitetan, kao što će vam pomoći i redovito održavanje doma. No, kao idealno rješenje koje osigurava otklanjanje problema vlage i plijesni tijekom cijele godine nameću se decentralizirani ventilacijski sustavi. Ako nema adekvatnog protoka zraka problem će se iznova ponavljati i vraćati koje god kratkoročno rješenje probate, dok s decentraliziranima sustavima problem rješavate dugoročno.

Svaka soba ima svoju ventilacijsku jedinicu – Foto: Promo

Njihova je posebnost ta što pružaju ciljana rješenja ventilacije: za razliku od tradicionalnih centraliziranih sustava, koji se oslanjaju na jednu jedinicu za klimatizaciju cijele zgrade, decentralizirani sustavi rade od sobe do sobe. Dakle, svaka soba ima svoju ventilacijsku jedinicu koja izravno dovodi svježi zrak i odvodi ustajali zrak, osiguravajući optimalnu kvalitetu zraka u cijelom prostoru. S decentraliziranim sustavima ukućani tako imaju kontrolu nad protokom zraka, temperaturom i brzinom ventilacije u svakoj sobi zasebno.

Sustav radi na način da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna ili izravno kroz vanjsku stijenku, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Sustav automatski kontrolira i održava optimalnu razinu vlage i CO2 unutar doma te se time postiže kvalitetan zrak.

Prednosti decentraliziranih ventilacijskih sustava su sljedeće:
– Iznimno su efikasni u borbi protiv vlage i plijesni
– Automatski uklanjaju ustajali zrak s neugodnim mirisima
– Uklanjaju suvišnu vlagu i štetne tvari te omogućuje dotok svježeg i filtriranog zraka
– Spriječavaju ulazak prašine, peludi i ostalih nečistoća izvana
– Ostvaruju uštedu energije od 30 posto jer se ne gubi toplina otvaranjem prozora

Velika jesenska akcija

Budući da se sustav ugrađuje brzo i nikakvi veći zahvati nisu potrebni, može ga se ugraditi bilo kada i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Možete ga ugraditi u starogradnju i novogradnju, a pogodni su za stanove i za kuće. Sada imate i izvrsnu vijest jer od 15. rujna do 15. listopada možete iskoristiti posebnu jesensku akciju uz 20 posto popusta na ugradnju LUNOS ventilacijskog sustava.

Za dogovor oko besplatnog izvida u vašem domu ispunite kontakt obrazac na www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581 u vrijeme radnog vremena.

Foto: Promo
Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.