Marko Jurinec/PIXSELL

Pomaže li zaista jabučni ocat u mršavljenju? Evo što kaže znanost!

Autor: Dnevno

Mnogo istraživanja o povezanosti octa i gubitka kilograma radi se na životinjama, uglavnom miševima i štakorima. Studije pokazuju da octena kiselina, glavna komponenta jabučnog octa, može smanjiti akumulaciju tjelesne masti i metaboličke poremećaje kod pretilih štakora.

No, što je s ljudima? Znači li nam nešto svakodnevno dodavanje jabučnog octa u prehranu i pomaže li nam to u mršavljenju?

Najpoznatije istraživanje na ovu temu je rađeno 2009. godine i uključivao je 175 gojaznih japanskih ispitanika, starosti od 25 do 60 godina, koji su podijeljeni u tri grupe, prenosi Nova.rs.

Kroz 12 tjedana, grupe su svakodnevno konzumirale napitak sa jednom žlicom octa, dvije žlice octa ili bez octa. Na kraju tri mjeseca, oni koji su konzumirali bilo kakvu količinu octa imali su manju tjelesnu težinu, manje visceralne masti, manji obujam struka i niži nivo triglicerida od placebo grupe koja nije pila ocat.

Međutim, oni koji su pili ocat izgubili su samo jedan do dva kilogram više od placebo grupe. Većina dijeta daje mnogo bolji rezultat.

Efekt octene kiseline

Nutricionistkinja Carol Johnson proučava efekte octene kiseline na razinu glukoze u krvi dijabetičara od 2004. godine, a primijetila je da zaista utječe na kontrolu šećera u krvi, i to najviše kod predijabetičara.




Pravilno razblaživanje octa je ključno

Ako odlučite dodati ocat u svoju prehranu, Johnson preporučuje da to bude jedna žlica octa, koju dodate u punu čašu vode. Pravilno razblaživanje octa je ključno. U suprotnom može oštetiti zube, grlo i sluznicu želuca.

Nutricionistica ne vidi ništa loše u upotrebi octa za kontrolu šećera u krvi nakon obroka. Ovaj ocat je i dio mediteranske dijete, povezane sa zdravljem srca i drugim prednostima.




“Čak i kod zdravih ljudi, porast šećera u krvi poslije obroka je faktor rizika za srčane bolesti, tako da po mom mišljenju svi trebaju iskoristiti blagodati koje ocat može pružiti. Ono što bih preporučila je dodavanje octa jelima kao začin, jer ne sadrži kalorije”, kaže Johnson za CNN.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.