Foto: Pexels

Pogledajte što će se dogoditi vašem tijelu ako pojedete samo četiri badema dnevno

Autor: F.F

Bademi su prava superhrana bogata proteinima, vitaminima i vlaknima, što ih čini izvrsnim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Iako su mnogima omiljena grickalica, malo ljudi shvaća koliko su zapravo zdravi. Osim što su hranjivi, bademi imaju niz koristi za zdravlje, uključujući smanjenje rizika od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa.

Važno je imati na umu da su bademi prilično kalorični, pa se preporučuje umjerena konzumacija. Čak i samo četiri badema dnevno mogu pružiti značajne prednosti za vaše zdravlje. Oni su izvor vlakana, proteina i nezasićenih masti, te sadrže i važne vitamine i minerale poput vitamina E, mangana i magnezija.

Bademi se mogu jesti na mnogo načina. Možete ih jesti sirove, lagano pržene ili pečene. Dodajte ih u smoothieje, salate ili žitarice za doručak. Također, možete ih koristiti u pripremi raznih jela, od slanih do slatkih, poput kolača, kolačića ili umaka. Bademovo mlijeko i bademovo brašno također su popularne alternative u mnogim receptima. Samo četiri badema dnevno može sjajno utjecati na vaše zdravlje te znatno utjecati na vaš kolesterol, prenosi BrightSide.

Pexels

Kako utječe četiri badema dnevno?

Povoljan utjecaj na kolesterol: Bademi su korisni za reguliranje kolesterola, smanjujući loš LDL kolesterol i povećavajući dobar HDL kolesterol. Zamjena nezdravih grickalica bademima može značajno smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Jača i sjajnija kosa: Bademi su bogati mineralima poput magnezija i cinka te vitaminom E, što ih čini idealnom hranom za poticanje zdravlja kose. Bademovo ulje također može pomoći u sprečavanju peruti i održavanju vlasišta zdravim.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti: Mononezasićene masti u bademima povoljno djeluju na zdravlje srca, a vlakna, vitamin E, omega-3 masne kiseline i biljni steroli također pridonose zdravlju srca.

Liječnica otkrila najveći problem kod konzumacije kave: ‘Većina to radi, a nije nimalo zdravo’




Niz prednosti

Smanjenje bora: Mangan i vitamin E u bademima mogu pomoći u smanjenju znakova starenja kože, poput bora i tamnih mrlja. Ovi nutrijenti pridonose očuvanju elastičnosti i zdravlja kože.

Poboljšanje probave: Ljuske badema su bogate probioticima, koji podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i poboljšavaju probavu. Osim toga, bademi sadrže vlakna koja potiču redovitu probavu.




Pomoć u mršavljenju: Unatoč svojoj kaloričnosti, bademi mogu pomoći u gubitku težine jer pružaju osjećaj sitosti i potiču kontrolu nad unosom ugljikohidrata.

Foto: Pixabay

Paziti na količinu

Poboljšanje kognitivne funkcije: Bademi su bogati vitaminom E i magnezijem, koji su važni za zdravlje mozga i održavanje kognitivnih funkcija. Proteini u bademima također pomažu u obnavljanju moždanih stanica.

Preporučena dnevna količina je jedna šaka badema, odnosno oko 23 komada, ali svakako možete prilagoditi količinu svojim potrebama i ukusu. Uzimajući u obzir sve ove prednosti, bademi su sjajan dodatak svakodnevnoj prehrani koji može poboljšati vaše zdravlje na mnogo načina. Važno je napomenuti da, iako su bademi izuzetno zdravi, treba ih jesti umjereno zbog njihove visoke kaloričnosti.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.