Nazivaju ga ‘najopasnijim’, a neki tvrde da je ovaj sir zdrav: ‘Crvi i muhe u njemu rade čaroliju’
POČINJE IM SEZONA: Više je razloga zašto treba jesti lubenice! Imaju malo kalorija, a puno hranjivih tvari
Lubenica (Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki (Cucurbitaceae), podrijetlom iz tropske Afrike. Većinu njezina sastava čini voda. Uzgaja se i u drugim toplim krajevima zbog slatkog, sočnog i jestivog ploda. Lubenica je zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege.
Više je razloga zašto treba jesti lubenice.
Likopen je biljni pigment koji se nalazi u crvenim biljnim plodovima, kao što su rajčica i lubenica. Lubenica ima istu količinu likopena ili čak više od rajčice.
Jedna kriška lubenice ima čak 25% dnevnih potreba za vitaminom C. Osobe koje jedu dovoljno voća i povrća, kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom C, imaju stabilniji krvni tlak.
Lubenica ima i vitamina A koji igra važnu ulogu za zdravlje očiju, rast kostiju, reprodukciju i diobu stanica.
Vitamin A je od vitalnog značenja za mnoge druge funkcije, uključujući i regulaciju imunosnog sustava i proizvodnju limfocita. Jedna kriška pruža 30% dnevnih potreba. Osvježavajući međuobrok pomoći će vam da imunosni sustav pravilno funkcionira.
Ako želite da smršavjeti, a ne odreći se slatkog okusa, treba znati da jedna kriška lubenice ima samo 40 kalorija.
Lubenica sadrži oko 90% vode koja ne sadrži uobičajene kemijske sastojke iz vodovoda i plastične ambalaže pa se smatra najboljim izvorom tekućine za organizam.
ZADNJE VIJESTI
Obrve vam mogu reći puno toga o vašem zdravlju: Obratite pozornost na gustoću
Jednostavan savjet koji će vam olakšati san: Treba vam samo limun i malo soli
Mnogi rade ovu pogrešku kada kuhaju na maslinovom ulju: Evo na što morate obratiti pozornost