Ilustracija/Stocksy

POČINJE IM SEZONA: Više je razloga zašto treba jesti lubenice! Imaju malo kalorija, a puno hranjivih tvari

Autor: Zlatko Govedić

Lubenica (Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki (Cucurbitaceae), podrijetlom iz tropske Afrike. Većinu njezina sastava čini voda. Uzgaja se i u drugim toplim krajevima zbog slatkog, sočnog i jestivog ploda. Lubenica je zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege.

Više je razloga zašto treba jesti lubenice.

Likopen je biljni pigment koji se nalazi u crvenim biljnim plodovima, kao što su rajčica i lubenica. Lubenica ima istu količinu likopena ili čak više od rajčice.

Jedna kriška lubenice ima čak 25% dnevnih potreba za vitaminom C. Osobe koje jedu dovoljno voća i povrća, kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom C, imaju stabilniji krvni tlak.

Lubenica ima i vitamina A koji igra važnu ulogu za zdravlje očiju, rast kostiju, reprodukciju i diobu stanica.

Vitamin A je od vitalnog značenja za mnoge druge funkcije, uključujući i regulaciju imunosnog sustava i proizvodnju limfocita. Jedna kriška pruža 30% dnevnih potreba. Osvježavajući međuobrok pomoći će vam da imunosni sustav pravilno funkcionira.

Ako želite da smršavjeti, a ne odreći se slatkog okusa, treba znati da jedna kriška lubenice ima samo 40 kalorija.




Lubenica sadrži oko 90% vode koja ne sadrži uobičajene kemijske sastojke iz vodovoda i plastične ambalaže pa se smatra najboljim izvorom tekućine za organizam.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.