Ilustracija: Pixabay

PET NAMIRNICA KOJE NE DEBLJAJU: Možete ih jesti i kasno navečer jer neće izazvati negativan učinak

Autor: Zlatko Govedić

Kod mnogih dijeta preporučuje se da posljednji obrok u danu pojedete do tri sata prije spavanja. Ipak, postoje namirnice koje nisu kalorične te se mogu jesti i navečer, naravno u umjerenim količinama.

Prema tome, presudno je što jedete, a ne kada. Donosimo vam popis pet namirnica koje možete konzumirati i u kasnim satima bez bojazni da ćete poništiti učinak dijete ili da ćete se udebljati.

Mlijeko

Nema mnogo kalorija pa je odlično za kasne sate. Sadrži triptofan, aminokiselinu koja vam može pomoći da brže zaspite. Triptofan je, naime, odgovoran za povećanje proizvodnje serotonina u organizmu (veće količine serotonina vas čine pospanijima). Kao dodatni bonus, kalcij i vitamin D koje mlijeko sadrži mogu vam pomoći da poboljšate zdravlje kostiju.

Orašasti plodovi

Bogati su antioksidansima i odličan su izbor za kasne sate jer su prilično zasitni. Ipak, ne treba pretjerivati. Pola šake je sasvim je dovoljno. Sve više od toga može imati negativan učinak.

Povrće




Istina, nije baš najzasitniji kasni obrok, ali imajte na umu da u večernjim satima i treba jesti što laganiju hranu te da nije cilj da se najedete, već da “zavarate” želudac.

Prema tome, kada je riječ o kasnom obroku ili čak o ranoj večeri, stručnjaci preporučuju da se okrenete povrću. Ne morate se brinuti koliko ćete ga pojesti jer ono ima veoma malo kalorija.

Puretina




Nemasni proteini nisu samo kamen temeljac za mišiće, već vas i duže čine sitima bez debljanja i širenja struka. Nemasni izvori mesa sadrže manje kalorija pa, ako vas u kasnim satima uhvati glad, nećete pogriješiti ako vaš izbor bude cpuretina ili čak nemasni sir.

Integralne žitarice

Namirnice bogate ugljikohidratima pomažu u povećavanju triptofana u organizmu. Ipak, budite oprezni: obrađeni ugljikohidrati, kao što su tjestenina, bijeli kruh ili čips uzrokuju nagli skok šećera u krvi zbog čega vaš san može biti manje miran i spokojan.

Međutim, integralne žitarice imaju suprotan učinak, kako na san, tako i na obujam struka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.