fbpx

OVO SU ČETIRI ŠTETNA I POGREŠNA TIPA DORUČKA! Što doručkujete? Provjerite činite li jednu od ovih grešaka

Autor: dnevno.hr

Opće je poznata činjenica da je doručak iznimno važan obrok koji se ne bi trebao preskakati. Osim toga, vrlo je važno i što i kako jedete za doručak jer i u tome možemo pogriješiti. Izdvajamo nekoliko čestih tipova doručka.

1. Preskakanje doručka
2. Samo kava
3. Doručak “s nogu”
4. Bogat doručak

Ništa od navedenoga nije preporučljivo. Naime, preskakanje doručka i samo ispijanje kave koje se ponekad podrazumijeva kao doručak nema hranjivu vrijednost. Samim tim zakidate svoje tijelo odmah na početku dana. Prvo što pojedete nakon takvih tipova “doručka” pretvorit će se u čisto masno tkivo koje se taloži i jednostavno vas – deblja. Ujedno, ljudi koji preskaču doručak manje su učinkoviti u onome što rade, slabije se koncentriraju i skloniji su nervozi.

Doručak “s nogu” ima hranjivu vrijednost, ali neznatnu. Najčešće ga čine probavljivi ugljikohidrati, šećer i škrob. Ugljikohidrati se brzo razgrađuju na osnovne molekule šećera, a škrob se pretvara u glukozu te naglo podiže njezinu razinu u krvi. Povišena razina šećera u krvi vrlo je loša za tijelo, odnosno otvara opasnost od pojave dijabetesa.

Dio ugljikohidrata koje pojedete takvim doručkom izvor su energije, a pohranjuju se u mišićima i jetri. Takva je energija brza, odnosno kratkotrajna jer ono što trenutno ne potrošimo pretvara se u energetsku rezervu i masnoću. Nakon takvog ćete doručka vrlo brzo opet postati gladni, odnosno još gladniji nego što ste bili i javit će se potreba za slatkim jer, kako se to obično kaže, “pada šećer”.

Bogat, odnosno obilan doručak s mnogo kruha, žitarica, meda ili suhomesnatih proizvoda sadrži mnogo kalorija i masti, a nakon njega se osjećamo kao da smo ponovo spremni za poći u krevet. Pretjerivanje nikada nije dobro, pa tako ni ono s doručkom.

Žitarice koje često kupujemo jer nam ih se predstavlja kao iznimno zdrave i preporučljive imaju između 30 i 40 % šećera, a sve iznad 15 % je, prema preporuci nutricionista, previše. Treba stoga paziti i na količinu žitarica koju doručkujemo.

Pitate li se što je ona dobar doručak, evo odgovora. Zdrav i preporučljiv doručak sadrži mješavinu uravnoteženih nutrijenata, odnosno namirnica koje imaju nizak glikemijski indeks i koje ne podižu razinu glukoze jer u krvi treba postojati konstantna koncentracija šećera.




Dan je dobro započeti čašom vode kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina tijekom sna, mliječnim proizvodima (kravlji ili posni sir, jogurt, kiselo mlijeko…) te orašastim plodovima, sjemenkama, jajima, žitaricama, svježim voćem i povrćem.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.