Pexels

Ovaj začin u medicini dalekoistočnih naroda smatra se lijekom protiv nekih uzroka neplodnosti

Autor: Zlatko Govedić

Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutarnja kora mladih stabala ili grančica biljke Cinnamomum verum. Ta se unutarnja kora suši i uvija u male štapiće promjera 2,5 cm, koji služe i kao novogodišnja blagdanska dekoracija.

Cimet se tisućama godina koristi u ljekovite svrhe. U drevnoj se kineskoj medicini primjenjivao kao zagrijavajući i pročišćavajući sastojak koji izvrsno pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod tegoba mokraćnog mjehura.

Cimet djeluje antibakterijski, protugljivično, antioksidativno, protuupalno, antivirusno i antimikrobno.

Studija provedena na Sveučilištu Columbia u New Yorku navodi da su žene s policističnim jajnicima, koje su uzimale cimet svaki dan, uravnotežile menstrualni ciklus u roku od šest mjeseci, za razliku od onih koje su uzimale placebo. Neke od njih ostale su trudne u tom periodu.

“Znanstvenici već duže vrijeme pokušavaju otkriti prirodni lijek za sindrom policističnih jajnika. Ovim istraživanjem otkrili smo da jedan, naizgled običan začin, može biti spas za žene koje pate od tog sindroma”, kaže autor istraživanja dr. Daniel H. Kort.

Procjenjuje se da u svijetu pet do deset posto žena ima sindrom policističnih jajnika. U SAD-u se procjenjuje da ih je pet milijuna. Simptomi tog sindroma jesu neredovna menstruacija, neplodnost, akne i rast dlaka po licu.

U zemljama Dalekog Istoka ženama koje ne mogu zanijeti poslužuje se cimet u prahu, u pola čajne žlice meda, te se stavlja na žvakaću gumu, kako bi prah tijekom dana pomalo ulazio u organizam. Druga je mogućnost da se tom smjesom nekoliko puta na dan namažu desni.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.