Foto: Pexels

Ova tri doručka mnogi smatraju zdravima, ali mogu pogoršati stvari: ‘Niste ni svjesni što radite’

Autor: F.F

Svijet zdrave prehrane često izgleda kao labirint pun novih istraživanja i različitih preporuka, što može zbuniti i najiskusnije. Čak i nešto tako jednostavno kao odabir doručka može postati izazov s obzirom na sve proturječne savjete koji kruže. Nedavno upozorenje nutricionista ističe da mnogi često posežu za “zdravim” izborima koji zapravo mogu naškoditi njihovom kolesterolu.

Jen Walpole, registrirana nutricionistička terapeutkinja, naglašava kako ljudi često biraju opcije koje se čine zdravima, poput granole, kaše s medom ili žitnih pločica, misleći da čine pravu stvar za svoje zdravlje. Međutim, ti doručci su prepuni ugljikohidrata koji brzo podižu razinu šećera u krvi, što potiče tijelo da oslobađa inzulin, što pak može pridonijeti povećanju “lošeg” LDL kolesterola.

“Ljudima se često govori da izbjegavaju masnu hranu, pa čak i stvari poput jaja ili maslaca. Kao rezultat toga, skloni su birati lošiji doručak, a da toga nisu svjesni”, rekla je Walpole.

Foto: Pexels

Istaknula je zdravi izbor

Srećom, rješenje nije žrtvovanje ukusa radi zdravlja. Walpole preporučuje odabir opcija bogatih omega-3 masnim kiselinama poput lososa, avokada, oraha i chia sjemenki, piše Daily Express. Također ističe da su jaja dobra opcija jer sadrže dobre masti, proteine i kolin, hranjivu tvar koja podržava zdrav prijenos kolesterola.

Ako tražite doručak s ugljikohidratima, predlaže cjelovite žitarice poput zobi, kvinoje ili integralnog tosta, koje treba kombinirati s proteinima i mastima poput orašastih plodova, sjemenki ili maslaca od orašastih plodova za bolju kontrolu šećera u krvi.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’




Dodavanje protuupalnih namirnica poput šarenog voća i povrća može dodatno obogatiti vaš doručak. Bobičasto voće, lisnato povrće, rajčice i paprike su izvrsni izbori koji mogu pomoći u borbi protiv upale i smanjenju rizika od srčanih bolesti povezanih s visokim kolesterolom.

Važno je naglasiti da promjene u prehrambenim navikama treba uvoditi postupno i u skladu s individualnim potrebama i preferencijama. Uz zdrav doručak kao temelj, možete graditi dan pun energije i nutritivno uravnoteženih obroka koji će podržati vaše zdravlje i dobrobit dugoročno.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.