Foto: Screenshot/YouTube

Ova biljka je ‘oduvijek’ u Hrvatskoj, a rijetki su svjesni što radi vašem zdravlju

Autor: F.F

Crna bazga, biljka dugovječne upotrebe u medicinske svrhe, ponovno je privukla pozornost svojim ljekovitim svojstvima u borbi protiv prehlada i infekcija. Poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, postala je važan saveznik u očuvanju zdravlja, posebno tijekom zimskih epidemija bolesti.

Sambucus nigra, poznatija kao crni kiseljak, ima bogatu povijest korištenja u medicini diljem Grčke, Skandinavije, Portugala i Maroka. Bobice ove biljke, koje obiluju vitaminom C, postale su ključan element tradicionalne medicine za liječenje različitih stanja, uključujući groznicu, reumu i infekcije, navodi Health.com.

Crni kiseljak ističe se svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Bobice, bogate vitaminom C, jačaju imunološki sustav, štiteći tijelo od bolesti i pomažući u oporavku mišića. Također, antioksidativna svojstva crnog kiseljaka, uključujući protokatehuinsku i klorogensku kiselinu, pomažu u smanjenju upale i oksidativnih oštećenja, pružajući podršku zdravlju srca i smanjujući stres.

Brojne zdravstvene koristi

Istraživanja sugeriraju da flavonoidi poput kvercetina u crnom kiseljaku podržavaju funkciju pluća, što može biti posebno korisno za osobe s astmom i kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću. Iako su potrebna daljnja istraživanja, crni kiseljak pokazuje potencijal u ublažavanju simptoma plućnih bolesti.

Liječnica objasnila zašto je opasno jesti odstajalu rižu: ‘Nisam mogla otići na hitnu’




Crne bobice igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja crijeva, poboljšavajući probavu s prebioticima. Također pomažu u regulaciji razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, pružaju olakšanje od upale grla i kašlja te podržavaju zdravlje kože putem antioksidansa koji smanjuju oksidativna oštećenja.

Važno je napomenuti da sirove bobice crne bazge treba skuhati prije konzumiranja kako bi se uklonio rizik od trovanja cijanidom. Toksična svojstva nestaju kuhanjem na temperaturi od 80 stupnjeva Celzijusa.

Inače, crna bazga raste diljem Hrvatske. Ona je autohtona biljka koja se može pronaći u različitim dijelovima zemlje, posebno u prirodnim šumskim područjima i na rubovima šuma. Crna bazga preferira vlažna i plodna tla te se često može naći uz rijeke, potoke i obrasle šumske rubove. Ova biljka ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini i kao takva je prepoznata i korištena diljem Hrvatske za različite zdravstvene svrhe.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.