Foto: Pexels

Otkriven novi utjecaj maslinovog ulja: ‘Ne ovisi o vašoj prehrani, a sprječava strašnu bolest’

Autor: F.F

Maslinovo ulje je prirodno ulje koje se tradicionalno koristi već tisućama godina, posebno u mediteranskoj prehrani. Poznato je po svojim brojnim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i poboljšanje zdravlja mozga. Koristi se na različite načine, uključujući kao bazu za salatne preljeve, za prženje, mariniranje ili kao dodatak jelima radi poboljšanja okusa i nutritivne vrijednosti.

Iako je poznato da je maslinovo ulje iznimno zdravo, znanstvenici su otkrili još jedan zdravi utjecaj na naše tijelo. Studija provedena tijekom 28 godina na 92.000 ljudi otkrila je da konzumacija maslinovog ulja može smanjiti rizik od demencije i povezanih smrti.

Istraživači s Fakulteta za javno zdravlje Sveučilišta Harvard zaključili su da redovita uporaba maslinovog ulja može biti korisna, bez obzira na ukupnu prehranu pojedinca.

Foto: Ilustracija: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Sprječava strašnu bolest

“Povećana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovanih demencijom. Maslinovo ulje tako utječe na zdravlje neovisno o ukupnoj kvaliteti prehrane”, objavili su u stručnom časopisu American Medical Association.

Sudionici su pratili svoju konzumaciju maslinovog ulja svake četiri godine, a rezultati su pokazali da su oni koji su ga redovito koristili imali manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Osim toga, zamjena malih količina drugih masti maslinovim uljem također je pokazala koristi. Osobe koje su zamijenile samo jednu žličicu margarina ili majoneze maslinovim uljem imale su manji rizik od demencije. To sugerira da maslinovo ulje može biti korisno u održavanju zdravog mozga.

Dobre vijesti za sve dijabetičare u Hrvatskoj: ‘Napokon se ukida velika diskriminacija’




Zdravije nego što smo mislili

Maslinovo ulje bogato je antioksidansima i manje je prerađeno od drugih biljnih ulja, čineći ga zdravijim izborom. Istraživači također nisu pronašli povezanost između drugih biljnih ulja i gubitka kognitivnih sposobnosti.

Unatoč koristima, cijene maslinovog ulja su znatno porasle, čineći ga manje dostupnim osobama s nižim primanjima. To može predstavljati izazov za mnoge koji se žele pridržavati zdravih prehrambenih navika.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.