Ilustracija/iStock

Obična šetnja može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi kod dijabetičara, no bitno je kada to činimo!

Autor: Zlatko Govedić

Dijabetes ili šećerna bolest može se definirati kao globalna pandemija jer je broj bolesnika narastao do razine koja bi prije nekoliko desetljeća zvučala nerealno. Prema posljednjim svjetskim procjenama, čak 463 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, od čega je 59 milijuna iz Europe.

Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da polovica nema postavljenu dijagnozu te se ne liječi. No šećerna bolest može biti ozbiljna ugroza za zdravlje, od nje godišnje umre više od 4 milijuna, od kojih je 465.900 Europljana, a svaka druga osoba mlađa je od 60 godina. Za liječenje ove bolesti na svjetskoj razini troškovi zdravstvene zaštite iznose 759 milijardi dolara.

Novozelandski znanstvenici utvrdili su da kratka šetnja nakon obroka kod osoba s dijabetesom tipa 2 pomaže u snižavanju koncentracije šećera u krvi.

Istraživači su ustanovili da je umjerena tjelesna aktivnost nakon obroka znatno učinkovitija u kontroli šećera nego fizička aktivnost u neko drugo doba dana.

Prema njihovoj studiji šetnje nakon obroka povezane su s prosječno 22 posto manjim rizikom za preveliku koncentraciju šećera u krvi.

Osobama sa dijabetesom tipa 2 preporučuje se da budu aktivne najmanje 150 minuta tjedno.

Promjena načina života najznačajnija je za toliki porast jer nam je danas visokokalorična hrana najdostupnija i najjeftinija. Isto tako, većina radno aktivnog stanovništva posao odrađuje sjedeći barem osam sati, a kada se k tomu još priboji i dolazak i odlazak s posla autom ili javnim prijevozom, tjelesna aktivnost je ozbiljno smanjena.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.