Ilustracija/Pixabay

NIKAKO DA IZAĐETE NA KRAJ S KAŠLJEM? Evo kako se spravlja narodni napitak od hrena!

Autor: Zlatko Govedić

Hren (Armoracia) je biljni rod iz porodice krstašica (Brassicaceae), poznat po svome ljutom korijenu.

Hren je trajnica koja će niknuti čak i ako je ostao tek komadić korijena (podanka) u zemlji. Stabljika je uspravna, i u gornjem dijelu razgranata. Listovi su veliki, nazubljenih i valovitih rubova. Maleni cvjetovi skupljeni su u grozdaste cvatove, veličine 5 do 7 mm, a sastoje se od četiri lapa i vjenčića od 4 latice. Plod je okrugla komuška promjera oko 5 mm, sa sjemenkama.

Osim što korijen koristi kao začin i dodatak mesu, hren je i ljekovit. Prirodni je antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem. Potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želudca. Koristi kao lijek protiv artritisa, kašlja i reume, ali na koži može izazvati plikove i opekline, proljev, znojenje, te krvarenje u bubrezima. Ujedno je i sredstvo protiv akni.

Eko kako ćete napraviti svoj pripravak od hrena protiv kašlja

U svježe naribani hren dodajte malo jabučnog ili vinskog octa i malo meda te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu žlicu.

Sastojci:

1 žlica svježe naribanog hrena
1 žlica nasjeckanog luka
5 žlica vode
5 žličica meda




Priprema:

Pomiješajte hren s medom, dodajte luk i vodu te dobro promiješajte. Kratko prokuhajte pa ohladite. Uzimajte nekoliko puta na dan po jednu žličicu.

Napomena:




Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.