Ilustracija: Wikimedia Commons

NIJE ŽITARICA, ALI KAO DA JEST: Nećete vjerovati koliko je ova biljka zdrava za cijeli organizam

Autor: Zlatko Govedić

Prava heljda (Fagopyrum esculentum) je biljka iz porodice dvornikovki (Polygonaceae) koja se često svrstava u žitarice, iako se po morfološkim i fiziološkim svojstvima bitno razlikuje od drugih žitarica. Medonosna je kultura. Koristi za ljudsku prehranu (kaše, krupica, brašno), ali se njome može hraniti i stoka, no ne u velikim količinama zato što sadrži alkaloid fagopirin (fagopyrin), koji može izazvati fagopirizam.

Cvjetovi heljde veoma su aromatični pa ih pčele vole oprašivati, a med koji proizvode ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Taj med ima veoma ljekovita svojstva.

Heljda se lako probavlja, puna je vitamina B i drugih hranjivih tvari. Mljevenjem heljdina zrna dobiva se brašno od kojega se spravljaju kruh, razna peciva, pa i ukusne palačinke.

Ne sadrži gluten. Često koristi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.

Ovo su najvažniji razlozi zbog kojih bi trebalo da ju počnete konzumirati:

Smanjuje razinu šećera u krvi, što je povoljno za dijabetičare.

Ne sadrži gluten pa je pogodna za alergičare.




Održava zdravlje krvožilnog sustava.

Bogata je mineralima poput fosfora, magnezija, željeza, cinka, bakra i mangana.

Bogata je dijetalnim vlaknima.




Sadrži osam esencijalnih aminokiselina.

Bogata je flavonoidima.

Pomaže kod visokog krvnog tlaka i kolesterola.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.