Od ovog imunosnog poremećaja boluje 200.000 Hrvata: Prepoznajte rane znakove
NIJE ŽITARICA, ALI KAO DA JEST: Nećete vjerovati koliko je ova biljka zdrava za cijeli organizam
Prava heljda (Fagopyrum esculentum) je biljka iz porodice dvornikovki (Polygonaceae) koja se često svrstava u žitarice, iako se po morfološkim i fiziološkim svojstvima bitno razlikuje od drugih žitarica. Medonosna je kultura. Koristi za ljudsku prehranu (kaše, krupica, brašno), ali se njome može hraniti i stoka, no ne u velikim količinama zato što sadrži alkaloid fagopirin (fagopyrin), koji može izazvati fagopirizam.
Cvjetovi heljde veoma su aromatični pa ih pčele vole oprašivati, a med koji proizvode ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Taj med ima veoma ljekovita svojstva.
Heljda se lako probavlja, puna je vitamina B i drugih hranjivih tvari. Mljevenjem heljdina zrna dobiva se brašno od kojega se spravljaju kruh, razna peciva, pa i ukusne palačinke.
Ne sadrži gluten. Često koristi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.
Ovo su najvažniji razlozi zbog kojih bi trebalo da ju počnete konzumirati:
Smanjuje razinu šećera u krvi, što je povoljno za dijabetičare.
Ne sadrži gluten pa je pogodna za alergičare.
Održava zdravlje krvožilnog sustava.
Bogata je mineralima poput fosfora, magnezija, željeza, cinka, bakra i mangana.
Bogata je dijetalnim vlaknima.
Sadrži osam esencijalnih aminokiselina.
Bogata je flavonoidima.
Pomaže kod visokog krvnog tlaka i kolesterola.
ZADNJE VIJESTI
Hrvati pripremite se, slijedi rizičan period: Jedna skupina ljudi posebno je na udaru
Gel protiv mamurluka učinkovito uklanja alkohol iz tijela: Ima zlatne nanočestice
Ovu bolest teško je prepoznati, a kobna je: ‘Često se može zamijeniti bubuljicama’