pixabay

NE ZNATE ŠTO POJESTI ZA ZDRAV DORUČAK? Uz ove namirnice osjećat ćete si siti i puni energije

Autor: M.P.

Nutricionisti se slažu da unos kalorija mora biti najveći u prvoj polovici dana, a kada tijelo već opskrbite energijom, manje su šanse da ćete se kasnije prejesti.

No, mnogi ne znaju što pojesti za kvalitetan doručak.

Ako želite ostati siti do ručka, vaš doručak bi trebao uključivati namjanje 25 grama proteina. Ako dan započnete ugljikohidratima, privremeno ćete osjećati sitost, no tijekom dana ćete pojesti i više no što treba.

Jaja su odlična opcija jer se mogu pripremiti na različite načine, a obiluju bjelančevinama i željezom. Maslac od orašastih plodova, ako s količinom ne pretjerujete, također je odličan izbor za početak dana jer će vas opskrbiti mastima i proteinima, a odlično se slaže s grčkim jogurtom.

Ako ne možete bez mesa, probajte seitan kao alternativu koja će dati puniji okus omletu.

Najbolji doručak

Voće poput jagoda, borovnica i malina ima prirodnu slatkoću. Ako nije njihova sezona, možete koristiti zaleđeno voće pa ćete u njima uživati i tijekom zimskih mjeseci kada vašem organizmu naročito trebaju vitamini. Dinja, kivi i banane također su dobar izbor. Zobena kaša osigurat će vam vlakna koja pomažu da se riješite viška kilograma.




No, umjesto kaše možete pojesti i kvinoju. Olakšajte si i skuhajte ju navečer kako biste ju za doručak mogli jesti s biljnim mlijekom. Još dodajte prstohvat cimeta i okus će biti fantastičan. Rižin puding ne mora biti samo desert. Napravite ga s kokosovim mlijekom, a muškatni oraščić obogatit će njegov okus. Ne znate što je amarant? Možda je vrijeme da se s njim upoznate. Njegova orašasta tesktura skriva mnogo vlakana koji pomažu tijekom probave. Osjećat ćete se sitima, ali bez one naporne težine u želucu.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.