Foto: Unsplash

Ne bacajte peteljke jagoda: Možete si skuhati iznimno ljekovit čaj pun vitamina C i antioksidansa

Autor: Zlatko Govedić

Jagoda (Fragaria) je rod biljaka iz porodice ružovki (Rosaceae) s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u sjevernom umjerenom pojasu.

Plodovi jagode jesu sočno, slatko voće koje je neodoljivo popularno tijekom ljetnih mjeseci. No, osim što su ukusne, jagode imaju bogatstvo hranjivih tvari koje na različite načine pozitivno utječu na tijelo i um.

Pune su antioksidansa

Jagode su izvor antioksidansa poput vitamina C i antocijana, koji se povezuju s brojnim zdravstvenim koristima. Antioksidansi pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala u tijelu, smanjujući oksidativni stres i upalu. To može pridonijeti smanjenju rizika od bolesti srca, karcinoma i drugih kroničnih bolesti.

Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja

Bogate su flavonoidima, koji mogu smanjiti upalu, regulirati krvni tlak, poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Također, vlakna prisutna u jagodama mogu pomoći u regulaciji kolesterola i održavanju zdravog težinskog statusa.

Pomoć u regulaciji šećera u krvi




Unatoč svojoj slatkoći, jagode imaju relativno nizak glikemijski indeks. To znači da njihova konzumacija ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi. Bogatstvo vlakana u jagodama pomaže u usporavanju probave i apsorpcije šećera, što je korisno za osobe s dijabetesom ili one koji žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi.

Potpora probavnom sustavu

Vlakna koja se nalaze u jagodama pridonose zdravlju probavnog sustava. Ona potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i promiču zdravu crijevnu floru. Također, jagode imaju visok udio vode, što doprinosi hidrataciji tijela i zdravom funkcioniranju probavnog sustava.




Poboljšanje kognitivnih funkcija

Jagode mogu pružiti i podršku zdravlju mozga. Antioksidansi i fitokemikalije prisutne u jagodama mogu imati neuroprotektivna svojstva, štiteći mozak od oksidativnog stresa i upale. Studije su pokazale da konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije, kao što su pamćenje i koncentracija.

Održavanje zdrave kože

Vitamin C prisutan u jagodama ima ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji održava zdravlje i elastičnost kože. Konzumacija jagoda može pomoći u održavanju zdrave kože, smanjenju oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima i poticanju procesa obnove kože.

Jagode su jednostavno sjajan izbor voća za dodavanje u prehranu. Možete ih jesti samostalno, dodavati ih u smoothieje, salate ili ih koristiti kao ukusni dodatak jelima i desertima. Važno je odabrati svježe i zrele jagode te ih temeljito oprati prije konzumacije.

I peteljke su zdrave!

Mnogi travari smatraju da stabljike jagoda (peteljke) mogu biti iznimno korisne za zdravlje i ljepotu. Taj dio jagode iznimno je bogat vitaminom C.

Možete skuhati čaj protiv stresa, lošeg raspoloženja, umora, a povoljno djeluju i na rad bubrega.

Peteljke jagode koriste se i kao prirodni pripravak za očuvanje mladolikog izgleda. Kad se zdrobe i pomiješaju, mogu se koristiti kao maska ​​protiv bora na licu i vratu. Osim toga, listovi jagode mogu se koristiti za njegu kose.

Peteljke ovog voća također mogu pozitivno djelovati na regulaciju razine šećera u krvi, ali treba znati da je u te svrhe najbolje koristiti jagode organskog podrijetla.

Čaj se spravlja brzo

Žlicu opranih i nasjeckanih peteljki stavite u 3 dl proključale vode. Ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Preporučuju se dvije šalice dnevno.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.