Pinterest

NE BACAJTE LIŠĆE MRKVE: Između ostaloga, čisti krv, limfu i nadbubrežne žlijezde te popravlja vid!

Autor: Zlatko Govedić

Nemojte više bacati lišće mrkve jer ono sadrži bjelančevine, vitamine i minerale. Sadrži šest puta više vitamina C, nego korijenje. Odličan je izvor kalcija i klorofila, pa čisti krv, limfu i nadbubrežne žlijezde od toksina. Jača kosti i mišiće te popravlja vid.

Velike količine kalija i vitamina K snižavaju krvni tlak, normaliziraju metabolizam, štite od osteoporoze i bolesti srca. Još je Pedanije Dioskorid, grčki liječnik, farmakolog, botaničar i autor utjecajnog djela “De Materia Medica”, koji je živio u 1. stoljeću, uključio lišće mrkve u popis šesto ljekovitih biljaka.

Sok od lišća mrkve može se rabiti kao antiseptik za ispiranje usta. Žvačite lišće mrkve da biste se oslobodili neugodnog zadaha, afti i krvarenja desni.

Zbog jakog antiseptičkog djelovanja, lišće mrkve može se miješati s medom i rabiti za dezinfekciju rana. Sadrži tvari koje stimuliraju rad hipofize.

U ruskoj narodnoj medicini lišće se mrkve rabi za stimulaciju materice u vrijeme porođaja pa ga trudnice zato nisu smjele jesti.

Konzumirajte lišće mrkve u salatama, najbolje s češnjakom, đumbirom i paprom. Možete je stavljati u variva, pržiti s drugim povrćem itd.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.